EU foreslår lån på op til 130 milliarder til Ukraine

EU-landene skal betale renter for lån til Ukraine, som dog selv skal betale lånene tilbage over lang tid.

EU vil hjælpe Ukraine med de månedlige betalinger i hele 2023. Det skal ske gennem lån på op til 134 milliarder kroner. EU-landene skal betale renterne for lånene til Ukraine, foreslår EU-Kommissær Valdis Dombrovskis. <i>Valeria Mongelli/Ritzau Scanpix</i>

EU vil hjælpe Ukraine med de månedlige betalinger i hele 2023. Det skal ske gennem lån på op til 134 milliarder kroner. EU-landene skal betale renterne for lånene til Ukraine, foreslår EU-Kommissær Valdis Dombrovskis. Valeria Mongelli/Ritzau Scanpix

EU-Kommissionen foreslår at give Ukraine lån på op til 18 milliarder euro i 2023. Det svarer til omkring 134 milliarder kroner.

Dermed vil EU-Kommissionen sikre en stabil udbetaling, så Ukraine ikke kommer i pengenød næste år. Heller ikke selv om krigen fortsætter.

For at hjælpe det krigshærgede land opfordrer EU-Kommissionen EU-landene til at betale renterne for Ukraine.

- Der vil være tale om lån på favorable vilkår med lav rente og lang løbetid, siger EU-kommissær for økonomi Valdis Dombrovskis på et pressemøde i Bruxelles onsdag.

Pengene skal ifølge EU-Kommissionen udbetales månedligt for at afhjælpe Ukraines kortsigtede pengebehov næste år. Det vil konkret kunne betyde, at Ukraine modtager omkring 11 milliarder kroner om måneden fra EU-lånene.

Det kan dog ikke dække hele Ukraines månedlige behov. Det skønnes at være på 22 til 30 milliarder kroner om måneden.

Forslaget skal nu diskuteres med EU-landene og EU-Parlamentet. Valdis Dombrovskis håber dog, at man hurtigt kan nå en aftale. Det vil ifølge Dombrovskis måske kunne føre til, at andre donorer som eksempelvis USA og Storbritannien også vil bidrage.

Dermed vil man samlet set kunne dække Ukraines månedlige regninger næste år og dermed give landet mere ro på den økonomiske front.

Ifølge EU-Kommissionen vil forslaget betyde, at EU-landene skal betale ind til EU-budgettet for løbende at dække renteudgifterne på lånene.

Pengene skal ifølge EU-Kommissionen sikre, at Ukraine kan fortsætte med at betale løn og pension og sikre, at den offentlige sektor fortsætte med at holde skoler, hospitaler og andre institutioner åbne.

Pengene skal også give Ukraine mulighed for at reparere kritisk infrastruktur, som er blevet ødelagt af russiske bombardementer. Det gælder blandt andet veje, vand- og energisystemer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.