EU-forslag om adgang til sundhedsdata kan give problemer

EU-borgere skal have bedre adgang til deres sundhedsdata. Men det kan skabe problemer for datasikkerheden.

EU-Kommissionen foreslår at ensartet EU-borgernes sundhedsdata, så de selv kan tilgå den over hele EU. Det vil samtidig åbne for at forskere og virksomheder kan søge i dataen, men det skal ske på anonym og sikker vis, siger EU-Kommissionens vicepræsident, Margaritis Schinas  (Arkivfoto). <i>Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix</i>

EU-Kommissionen foreslår at ensartet EU-borgernes sundhedsdata, så de selv kan tilgå den over hele EU. Det vil samtidig åbne for at forskere og virksomheder kan søge i dataen, men det skal ske på anonym og sikker vis, siger EU-Kommissionens vicepræsident, Margaritis Schinas (Arkivfoto). Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix

Borgerne skal have bedre adgang til deres sundhedsdata. Samtidig skal forskere og virksomheder kunne søge i EU-borgernes sundhedsdata.

Det er målet med et nyt udspil fra EU-Kommissionen. Udspillet lægger konkret op til, at EU-borgernes sundhedsdata skal standardiseres på tværs af EU.

Dermed forsøger EU-Kommissionen at tage et afgørende skridt i retning af en sundhedsunion.

- Det betyder i praksis, at man kan være på ferie og samtidig have adgang til at dele sin sundhedsdata med sin læge på det hospital, man ønsker, siger vicepræsident for Europa-Kommissionen, Margaritis Schinas.

Et samlet og ensartet datasystem på tværs af EU vil samtidig gøre europæernes sundhedsdata særligt egnet til brug for forskning eller virksomheder.

- Sundhedsdata er magt. Sundhedsdata er det blod, der løber igennem vores sundhedssystem, siger Margaritis Schinas.

Han håber, at øget adgang til sundhedsdata vil medvirke til at bekæmpe eksempelvis kræft og Alzheimers.

Når data frigives, så skal det være anonymiseret, så virksomheder og forskere ikke kan se den enkelte persons identitet. EU-Kommissionen lægger samtidig vægt på, at EU's krav til datasikkerhed skal overholdes.

Man skal dog ikke bruge mange minutter for at finde ud af, at datasikkerheden gang på gang bliver brudt. Også af nationale myndigheder.

Alene i Danmark er personnumre flere gange blevet lækket fra myndigheder de seneste år som følge af fejl.

Blandt andre har Styrelsen for Patientsikkerhed lækket personnumre. Det samme har TastSelv Borger og CPR-kontoret. Det sidste er selve det kontor under Social- og Indenrigsministeriet, det er oprettet for at drive Det Centrale Personregister.

I EU-sammenhæng er Danmark blandt de lande, der er længst fremme i digitaliseringen, men det har stadig ikke været nok til at undgå brud på datasikkerheden.

Margaritis Schinas er dog fortrøstningsfuld i forhold til, at det kan lykkes at lave et sikkert sundhedsdatasystem på tværs af EU. Også selv om EU-medlemslandene har vidt forskellige niveauer, når det gælder digitalisering.

- Vi skal skabe den tillidskapital, der er nødvendig, når det gælder data, siger Margaritis Schinas.

EU-Kommissionen lægger i udspillet konkret op til, at Danmark og andre medlemslande skal oprette en særlig myndighed for sundhedsdata.

Den skal blandt andet tage stilling til ansøgninger fra forskere, virksomheder og organisationer, der ønsker at undersøge mønstre i sundhedsdata. De skal alene have tilladelse til at se den del af data, der præcist matcher deres projekt.

EU-Kommissionens mål er, at alle EU-lande i 2025 eller 2026 er forbundet til systemet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.