EU forventer lavere vækst mens priserne stiger

Forbrugerne er pessimistiske, priserne stiger og Ruslands krig i Ukraine fortsætter. Det betyder lavere vækst.

EU-Kommissionen forventer lavere vækst i år og næste år som følge af krigen i Rusland, der har ført til stigende priser på energi og fødevarer, siger EU-kommissær for økonomi, Paolo Gentiloni. <i>Francois Walschaerts/Ritzau Scanpix</i>

EU-Kommissionen forventer lavere vækst i år og næste år som følge af krigen i Rusland, der har ført til stigende priser på energi og fødevarer, siger EU-kommissær for økonomi, Paolo Gentiloni. Francois Walschaerts/Ritzau Scanpix

Europas økonomi er ved at bremse op i lyset af stigende priser på fødevarer og energi. Det vil betyde lavere vækst resten af året og også næste år.

Det vurderer EU-Kommissionen i sin såkaldte sommerprognose. Den indeholder et opdateret skøn over den økonomisk udvikling i EU.

Ifølge prognosen vil EU's økonomi vokse med 2,7 procent i 2022 og 1,5 procent i 2023.

For Danmark ventes væksten at være 3 procent i 2022 og 1,2 procent i 2023, skønner EU-Kommissionen.

Ledende næstformand for EU-Kommissionen, Valdis Dombrovskis, peger på Ruslands krig i Ukraine som den væsentligste årsag.

- Ruslands krig mod Ukraine fortsætter med at kaste en lang skygge over Europa og vores økonomi.

- Vi står over for udfordringer på flere fronter fra stigende energi- og fødevarepriser til meget usikre globale udsigter, siger Valdis Dombrovskis.

I vinterprognosen, der udkom få uger før Ruslands invasion af Ukraine, forventede EU-Kommissionen en vækst på 4,0 procent i 2022. Det skete i lyset af, at EU-landenes økonomier var godt i gang med at åbne efter corona-epidemien.

Men siden da har EU som følge af krigen i Ukraine indført en række sanktioner mod Rusland, som blandt andet rammer russisk kul og olie. Det skete for at få Rusland til at stoppe krigen i Ukraine.

Rusland har svaret igen ved at lukke for gassen til en række EU-lande, heriblandt Danmark.

Det betyder stigende priser på energi. Samtidig er forbrugerne i EU blevet markant mere pessimistiske omkring økonomien. Det vil forventeligt ramme forbruget og dermed virksomhedernes indtjening.

EU-Kommissær for økonomi, Paolo Gentiloni, erkender, at prognosen er behæftet med stor usikkerhed og risiko for økonomisk forværring.

Det skyldes, at det er usikkert, hvordan krigen i Ukraine vil udvikle sig. Og ikke mindst, om Rusland i sidste ende vil lukke helt for gassen til Europa.

- Den rekordhøje inflation forventes nu at toppe senere i år og gradvist falde i 2023. Krigens gang og pålideligheden i gasforsyningen er dog ukendt, og derfor er der stor usikkerhed forbundet med prognosen, siger Paolo Gentiloni.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.