EU gør klar til fælles indkøb af gas

EU-Kommissionen forbereder et forslag om fælles gasindkøb i lyset af de høje energipriser.

Frankrigs europaminister, Clément Beaune, ser tegn på opbakning til fælles indkøb af gas, men forventer en vanskelig diskussion om prislofter, når der er EU-topmøde torsdag og fredag i Bruxelles (Arkivfoto). <i>Ludovic Marin/Ritzau Scanpix</i>

Frankrigs europaminister, Clément Beaune, ser tegn på opbakning til fælles indkøb af gas, men forventer en vanskelig diskussion om prislofter, når der er EU-topmøde torsdag og fredag i Bruxelles (Arkivfoto). Ludovic Marin/Ritzau Scanpix

Fælles indkøb af gas for alle EU-landene, markant større lagre af gas og muligvis en indførelse af prislofter for elektricitet.

Det kan blive nogle af vejene for EU-landene til at bekæmpe de høje priser på energi, som både rammer husholdninger og skader europæiske virksomheders konkurrenceevne.

EU-Kommissionen er konkret ved at forberede et forslag om fælles indkøb af gas, som ventes at blive præsenteret onsdag.

Det siger EU-kommissær Maros Sefcovic på et pressemøde tirsdag.

- Der er opbakning til fælles indkøb af gas blandt medlemslandene, så det tror jeg også, vil blive støttet af stats- og regeringslederne på topmødet.

- EU skal bruge sin store økonomiske vægt til at sikre forsyningen og prisen på gas, siger Sefcovic.

Præsentationen af EU-Kommissionens forslag om fælles indkøb af gas ventes dermed at ske, dagen før EU-landenes stats- og regeringsledere mødes i Bruxelles.

EU-Kommissionen lægger desuden op til, at EU-landene skal øge deres gaslagre til 90 procents kapacitet inden 1. november. Det skal være med til at sikre, at man både kan modstå begivenheder som krigen i Ukraine og hårde vintre uden pludselig at skulle købe mere energi.

EU-landene har også taget hul på den svære diskussion om, hvorvidt der skal indføres prislofter for energi, herunder særligt elektricitet. Det sker i lyset af, at de høje energipriser både rammer europæiske virksomheder og borgere.

Frankrigs Europa-minister Clément Beaune siger:

- Vi har en løbende diskussion om prislofter for elektricitet, som for at være helt ærlig er vanskelig, siger Clément Beaune.

Forventningen er, at EU-lederne på topmødet enes om en tekst, der skal vise i hvert fald en del af vejen frem mod sikring af priser og forsyning af energi til EU. Men især spørgsmålet om prislofter kan blive en udfordring.

Italien, Spanien, Portugal og Grækenland har varslet et fælles forslag om prislofter på energi. Det ventes at få støtte fra Polen, mens Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har talt for prislofter for elektricitet.

Tyskland og Holland har omvendt advaret de andre EU-lande om, at et prisloft vil risikere at ramme forsyningssikkerheden, fordi leverandører måske vil søge at sælge deres energi til andre lande frem for EU.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden