EU vil sanktionere russisk guld mens gaskrig lurer

EU gør klar til sanktion mod russisk guld, mens der fortsat er tvivl om, hvorvidt vigtig gasledning genåbner.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og EU's udenrigschef, Josep Borrell, er enige om at der skal gennemføres en ny stramning af sanktionerne mod Rusland, som midlertidigt har lukket for Nordstream 1 gasledningen (Arkivfoto). <i>Johanna Geron/Reuters</i>

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og EU's udenrigschef, Josep Borrell, er enige om at der skal gennemføres en ny stramning af sanktionerne mod Rusland, som midlertidigt har lukket for Nordstream 1 gasledningen (Arkivfoto). Johanna Geron/Reuters

I sidste uge lukkede Rusland for gasforsyningen gennem den vigtige rørledning Nord Stream 1. Og det er fortsat et åbent spørgsmål, om rørledningen bliver genåbnet i denne uge.

Samtidig ventes EU i de kommende dage at gennemføre den næste stramning af sanktionerne. Den ventes blandt andet at ramme russisk guldeksport.

Dermed kan denne uge give et afgørende fingerpeg om, hvor energikrigen med Rusland er på vej hen.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) var der mandag enighed blandt EU-landenes udenrigsministre om at stramme sanktionerne yderligere. Dermed tyder alt på, at stramningerne bliver endeligt vedtaget af EU-landene i denne uge.

- Efter en omfattende sjette pakke er vi klar til at vedtage en yderligere opstramning af sanktionerne, siger Jeppe Kofod efter mandagens møde i Bruxelles.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, er dog forsigtig med at omtale stramningerne som en egentlig ny, syvende sanktionspakke. Ifølge Borrell er der primært tale om vedligeholdelse og justering af eksisterende sanktioner. Med én vigtig undtagelse.

- Det vigtigste forslag i pakken er et forbud mod russisk guld. Men derudover er målet at sikre, at sanktionerne er effektive, siger Josep Borrell.

USA, Storbritannien, Japan og Canada har tidligere offentliggjort, at de vil stoppe ny import af russisk guld. Det er igen et forsøg på at ramme den russiske økonomi i lyset af krigen i Ukraine.

Rusland er det andet største guldmineland i verden, og den russiske guldeksport vurderes sidste år at være på 110 milliarder kroner.

Det lyder af mange penge, men det er brøkdel af værdien af russisk gaseksport. Flere EU-lande er dog forsigtige med at sanktionere russisk gas, fordi det vil gøre ondt på den hjemlige økonomi.

På spørgsmålet om, hvorvidt EU nogensinde vil indføre et stop for import af russisk gas, siger Jeppe Kofod:

- Vi skal gøres os fuldstændig uafhængige af russisk energi. Så ja, i den forstand, at vi i Europa ikke skal være bundet af at skulle importere energi fra Rusland, siger Jeppe Kofod.

Rusland kan dog ende med at komme EU i forkøbet.

Rusland fastslog i sidste uge, at Nord Stream 1 vil være lukket ti dage grundet vedligehold. Men Rusland har allerede reduceret gasforsyningen med 60 procent, og dermed er der ikke så langt til en egentlig lukning af Nord Stream 1.

EU's udenrigschef afviser dog at spekulere i, om EU selv øger risikoen for, at Rusland lukker for gassen som følge af, at EU gennemfører nye sanktioner mod eksport af russisk guld:

- Det er forskellige ting. Vi ved, at Rusland kan bruge gassen mod os. De har allerede gjort det. De har reduceret gasforsyningen. Men det er to forskellige ting. Vi vil ikke stoppe med at støtte Ukraine og sanktionere Rusland, siger Josep Borrell.

På onsdag vil EU-Kommissionen ifølge Josep Borrell diskutere udsigterne for gasforsyningen. Det ventes at resultere i et forslag til, hvordan EU-landene skal håndtere en situation, hvor Rusland lukker for gassen.

Her har der blandt andet været tale om at indføre solidaritet mellem landene, så de lande, der er mest afhængige af russisk gas får hjælp fra andre EU-lande.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.