EU klar med millioner til brandvarmt emne på klimatopmøde

Klimarådgiver tror ikke, at nyt løfte fra EU om vigtigt emne på topmøde rykker meget: Det er et pr-stunt.

EU's klimachef, Frans Timmermans, har onsdag på klimatopmødet i Egypten lovet 60 millioner euro til klimakompensation. Det svarer til omkring 450 millioner kroner.

- Som I ved, er det brandvarme emne denne uge tab og skader, sagde han ved præsentationen.

Her kom det frem, at EU og de fire medlemslande Frankrig, Tyskland, Holland og Danmark vil give over en milliard euro til klimatilpasning i Afrika.

Pengene kommer fra "eksisterende og nye" programmer, der skal gøre det muligt at forberede landene på konsekvenserne af en varmere verden.

- Nogle af de penge, som er annonceret i dag af EU og dets medlemsstater, vil gå til tab og skader.

- Der er allerede løfter, som er blevet givet på dette område af nogle af vores medlemslande – og også af nogle, som ikke er en del af vores initiativ, sagde Timmermans.

Netop spørgsmålet om klimakompensation fylder meget på årets klimatopmøde, der i disse dage finder sted i den egyptiske badeby Sharm el-Sheikh.

Demonstranter råber på klimaretfærdighed, og fattige lande, der rammes hårdt af klimakatastrofer, kigger mod de rigere lande.

De har i deres optik et ansvar, da de står bag en stor del af udledningen af drivhusgasser og bør kompensere de udsatte lande.

Det er dog svært at nå til enighed på området, da særligt de rigere lande stritter imod. Men nu er EU altså klar med et millionbeløb.

Spørgsmålet er så, om det kan få lidt skred i de hårde forhandlinger.

Spørger man John Nordbo, der er klimarådgiver i ngo'en Care Danmark og mangeårig deltager ved klimatopmødet, er det dog mest et pr-stunt.

- Forstået på den måde at det ikke er ekstra penge. Det er ulandenes krav, at der skal nye og ekstra penge på bordet, siger han.

Ifølge EU's klimachef Frans Timmermans kommer pengene fra EU's fælles budget. Han specificerer dog ikke hvorfra.

John Nordbo tror, at det er et lille forsøg på at udvise imødekommenhed, at pengene nu skal øremærkes til tab og skader efter klimakatastrofer.

- Men jeg er også ret sikker på, at man fra ulandenes side vil være skeptisk over for, hvor pengene kommer fra, siger han.

Ifølge Reuters vil EU onsdag aften præsentere idéer til, hvordan de hårde forhandlinger om regningen for tab og skader kommer videre.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Ansat i Aalborg Lufthavn tiltalt for billetfusk: Her er rettens dom
Luk