EU-kommissær ønsker undersøgelse af døde migranter

Forsøget på at storme et grænsehegn ved den spanske enklave Melilla, bør undersøges uafhængigt, mener EU.

EU's flygtningekommissær, Ylva Johansson, støtter en uafhængig undersøgelse af, hvad der skete, da 23 migranter blev dræbt i forsøget på at storme et grænsehegn på grænsen mellem Marokko og Spanien (Arkivfoto). <i>John Thys/Ritzau Scanpix</i>

EU's flygtningekommissær, Ylva Johansson, støtter en uafhængig undersøgelse af, hvad der skete, da 23 migranter blev dræbt i forsøget på at storme et grænsehegn på grænsen mellem Marokko og Spanien (Arkivfoto). John Thys/Ritzau Scanpix

Der bør gennemføres en uafhængig undersøgelse af det voldsomme stormløb på grænsehegnet ved den spanske enklave Melilla. Det mener EU's flygtningekommissær, Ylva Johansson.

Indtil videre er det bekræftet, at 23 mennesker mistede livet i forsøget på at trænge ind i den spanske enklave fra marokkansk side.

Nogle døde efter at være faldet ned fra et højt hegn. Andre blev mast ihjel i det massive pres, der opstod ved grænsehegnet under stormløbet den 24. juni.

- Det er uacceptabelt, at folk forsøger at tvinge sig over EU's grænser med vold. Og det er uacceptabelt, at mennesker dør på denne måde på EU's grænse, siger Ylva Johansson i en debat om sagen i EU-Parlamentet mandag.

Spanien har allerede bebudet en undersøgelse af episoden. Men der bør også gennemføres en uafhængig undersøgelse, mener Ylva Johansson.

- Jeg støtter stærkt opfordringerne fra FN og Den Afrikanske Union til undersøgelser af det tragiske tab af menneskeliv, siger Ylva Johansson.

Formand for Den Afrikanske Unions Kommission Moussa Faki Mahamat har tidligere kritiseret den "voldelige og nedværdigende" behandling af afrikanske migranter under episoden.

Den spanske premierminister, Pedro Sanchéz, har på sin side givet "mafia"-menneskesmuglere skylden for det voldelige og dødelige drama ved grænsen.

- Det var et angreb på vort lands territoriale integritet, siger Sanchéz ifølge Reuters.

På den baggrund er der behov for en grundig undersøgelse, mener Ylva Johansson.

- Det er meget svært præcist at vide, hvad der skete på den sorte fredag. Men det vi ved nu er, at migranterne forsøgte at krydse en grænseovergang, der er forbeholdt lokale beboere. Denne overgang har fire snævre korridorer. Da den store menneskemængde trængte ind, blev mange unge mænd og drenge kvast til døde, siger Ylva Johansson.

Hun peger på, at en måde til at undgå lignede episoder ikke skal findes på selve grænsen. Men snarere i et tættere samarbejde med partnerlande i Afrika.

- Den eneste måde at styre migrationen til Europa på er ved at engagere sig med partnere uden for Europa. Både med oprindelseslande, lande som migranterne bevæger sig igennem og lande, de søger til.

- Vi skal adressere de grundliggende årsager, så folk ikke føler behov for at risikere deres liv på farlige rejser. Vi skal skabe legale veje til legal migration. Og så skal vi bekæmpe menneskesmuglerne, siger Ylva Johansson.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.