EU-Kommissionen åbner sag mod Ungarn om omstridt LGBT-lov

Nye sager bidrager til lang liste over uenigheder mellem EU-Kommissionen og den ungarske regering.

Ungarn argumenterer for, at LGBT-loven, som bliver til en sag for EU-Domstolen, beskytter børn. Premierminister Orbán har erklæret sig selv som en forsvarer af traditionelle familier med katolske værdier. <i>Johanna Geron/Reuters</i>

Ungarn argumenterer for, at LGBT-loven, som bliver til en sag for EU-Domstolen, beskytter børn. Premierminister Orbán har erklæret sig selv som en forsvarer af traditionelle familier med katolske værdier. Johanna Geron/Reuters

EU-Kommissionen har fredag besluttet at lægge sag an mod Ungarn.

Det drejer sig om to forskellige forhold, som ifølge EU-Kommissionen skal prøves ved EU's øverste retsinstans, EU-Domstolen.

Den ene sag handler om Ungarns omstridte lov, som forbyder skoler at undervise med materiale, som anses for at fremme homoseksualitet og kønsskifte.

Loven beskrives som en anti-LGBT-lov. LGBT er en samlebetegnelse for personer, som for eksempel bryder normer for køn og/eller seksualitet.

- EU-Kommissionen har i dag besluttet at tage Ungarn for EU-Domstolen på grund af en ungarsk lov, som diskriminerer mod personer på baggrund af deres seksuelle orientering og kønsidentitet, hedder det.

Den anden sag mod Ungarn, der skal for EU-Domstolen, handler om radiostationen Klubradio.

Klubradio, hvis gæster ofte kritiserede den ungarske regering, mistede retten til at sende radio for mere end et år siden.

En talsmand for den ungarske regering sagde dengang, at der ikke er problemer med frie medier i Ungarn, og at det ikke var regeringen, som tvang radioen til at stoppe med at sende.

I dag eksisterer den kun online.

- Vi adresserer angrebet på uafhængige medier med alle de værktøjer, vi har, siger EU-kommissær for værdier og gennemsigtighed Vera Jourova.

EU's to sagsanlæg mod Ungarn bidrager til den lange liste over uenigheder mellem Ungarns regering med Viktor Orbán i spidsen og EU's værdisæt med fokus på menneskerettigheder og demokratiske standarder.

Ungarn argumenterer for, at LGBT-loven beskytter børn. Orbán har erklæret sig selv som en forsvarer af traditionelle familier med katolske værdier.

Loven har fået kritik af både menneskerettighedsgrupper og personer i LGBT-miljøet. EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har kaldt den en "skændsel".

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.