EU-Kommissionen overvejer Ukraines ønske om medlemskab

EU-Kommission overvejer at betegne Ukraine som kandidat til EU-medlemskab. Men det vil komme med betingelser.

Ukraine vil gerne være medlem af EU, men der er behov for at landet gennemføre reformer for at få kandidatstatus, mener udenrigsminister Jeppe Kofod (S). I næste uge ventes EU-Kommissionen at offentliggøre sin indstilling før EU-topmødet i slutningen af juni. (Arkivfoto). <i>Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix</i>

Ukraine vil gerne være medlem af EU, men der er behov for at landet gennemføre reformer for at få kandidatstatus, mener udenrigsminister Jeppe Kofod (S). I næste uge ventes EU-Kommissionen at offentliggøre sin indstilling før EU-topmødet i slutningen af juni. (Arkivfoto). Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I den kommende uge skal EU-Kommissionen efter planen offentliggøre sin indstilling til Ukraines ønske om at blive medlem af EU.

Spørgsmålet har i flere måneder sat EU-landenes stats- og regeringschefer i en svær situation. For alle vil gerne hjælpe Ukraine oven på en heroisk krigsindsats.

Men det krigshærgede land er langt fra at opfylde Københavner-kriterierne til kandidatlande.

Og hvis kriterierne suspenderes for Ukraine, hvordan stiller det så landene på Vestbalkan, som også gerne vil ind i EU?

Det får Ukraine og de øvrige lande, der ønsker at komme ind i EU, en første indikation om fredag. Her ventes EU-Kommisionen at offentliggøre sin indstilling.

Ifølge flere kilder, som nyhedsbureauet Bloomberg har talt med, overvejer EU-Kommissionen at støtte Ukraines status som kandidatland. Men det vil komme med betingelser om at styrke retsstaten og nedbringe korruptionen.

En EU-diplomat betegner det over for Ritzau som en slags "præ-kandidatland-status".

I EU-sammenhæng er man normalt meget forsigtig med brugen af ordet "kandidatland". Det antyder nemlig, at landet er på vej til at blive optaget i EU.

Det ord vil man normalt slet ikke bruge om et land som Ukraine, der har et nyt demokrati med svage institutioner og udbredt korruption.

Dermed er det fortsat et åbent spørgsmål, hvor direkte Ukraines vej til medlemskab bliver.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har flere gange understreget, at EU-medlemskab til Ukraine ikke er aktuelt.

Dertil er landet for langt fra at opfylde kriterierne.

Andre lande deler samme holdning. Men alle vil gerne hjælpe Ukraine. Derfor ventes afgørelsen først at falde på selve EU-topmødet den 23. og 24. juni.

EU-Kommissionens indstilling forhandles fortsat mellem EU-præsident Charles Michel, EU-landenes hovedstæder og EU-Kommissionen.

Ifølge Bloomberg skulle Danmark have sendt en "diplomatisk note", hvor man ifølge Bloomberg understreger, at Ukraine skal forbedre sig på flere områder. Blandt andet demokrati, retsstaten, menneskerettigheder og beskyttelse af mindretal.

Udenrigsministeriet afviser dog fredag over for Ritzau, at Danmark har sendt en diplomatisk note. Men Danmark er involveret i diskussionen om, hvordan man skal håndtere Ukraines ønske:

- Danmark indgår i en løbende uformel dialog med Kommissionen og de øvrige medlemslande om, hvordan man bedst håndterer Ukraines ønsker om at opnå kandidatstatus, oplyser Udenrigsministeriet i en mail.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger i et skriftligt citat, at Danmark "fuldt ud" støtter Ukraines "europæiske aspirationer". Det er et mildere udtryk på EU-skalaen end "kandidatland".

Jeppe Kofod lægger samtidig op til, at Ukraine skal gennemføre reformer for at få kandidatstatus.

- Vi afventer lige nu Kommissionens udtalelse, om i hvor høj grad Ukraine opfylder de kriterier, der skal til for at gå videre i processen.

- Vi er fra dansk side fuldt fokuserede på at hjælpe Ukraine med de reformer, der skal til for at opnå kandidatstatus og bevæge sig tættere på EU. Ukraine hører til i den europæiske familie, siger Jeppe Kofod.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.