EU-Kommissionen vil lave handleplan for Vestbalkanruten

EU-lande bakker op om forstærket indsats for migranter i Middelhavet, der har ført til sydeuropæisk strid.

EU-Kommissionens næstformand, Margaritis Schinas (tv.) varsler en handleplan for migranter på Vestbalkanruten. <i>John Thys/Ritzau Scanpix</i>

EU-Kommissionens næstformand, Margaritis Schinas (tv.) varsler en handleplan for migranter på Vestbalkanruten. John Thys/Ritzau Scanpix

På stort set alle ruter ind i EU kan presset fra tusinder af migranter nu mærkes.

Derfor diskuterede EU-landenes indenrigs- og justitsministre alle migrationsruterne, da de fredag forsøgte at finde løsninger på den tiltagende tilstrømning til EU.

På den baggrund vil EU-Kommissionen nu komme med en handleplan, der skal begrænse tilstrømningen via Vestbalkanruten. Det siger næstformand i EU-Kommissionen, Margaritis Schinas, på et pressemøde fredag aften.

- EU-Kommissionen vil komme med en ny operationel handleplan med initiativer, der skal adressere situationen på Vestbalkanruten. Den skal være klar inden EU-Vestbalkan topmødet den 6. december, siger Margaritis Schinas.

Dermed vil EU-Kommissionen tage endnu et skridt i forsøget på at dæmpe tilstrømningen, der primært består af migranter fra lande, der normalt ikke kan få asyl i EU. Det vil blandt andet sige Bangladesh, Tunesien og Egypten.

Det var dog ruten over det centrale Middelhav, som var den egentlige årsag til, at fredagens møde blev indkaldt.

Netop den rute har ført til stridigheder mellem Italien og Frankrig. Italiens nye regering vakte tidligere på måneden forargelse i Frankrig, da man nægtede at lade skibet "Ocean Viking" lægge til kaj i landet.

Om bord på skibet var 234 personer, der var blevet samlet op på Middelhavet, efter at de havde forsøgt at krydse det fra Nordafrika til Europa.

Efter Italiens nej tillod Frankrig skibet at lægge til i Toulon. Men et frustreret Frankrig valgte samtidig at suspendere en aftale om at tage i mod 3500 migranter fra Italien.

Italiens nye regering mener på sin side, at Italien tager imod for mange migranter, fordi landet ofte er første stop efter turen over Middelhavet.

Ifølge Margaritis Schinas blev fredagens mødet dog holdt i en god tone mellem EU-landene.

Og der var ifølge Schinas opbakning til EU-Kommissionens handleplan på 20 punkter, der skal dæmpe presset på ruten over det centrale Middelhav.

Planen skal blandt andet forsøge at bremse migranter i at forsøge den farlige tur over Middelhavet. Samtidig lægger planen op til dialog om retningslinjerne for skibe, der redder migranter på åbent hav.

- Det skal ikke være det vilde vesten. Vi skal have en dialog med medlemslandene og med NGO'er, som redder migranter. EU har ikke beføjelse til at lave regler på området, men vi kan hjælpe landene med at aftale dem indbyrdes, så vi undgår situationer, der fører til svære kriser, siger Schinas.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.