EU og Indien opretter råd for handel og teknologi

Indiens manglende opbakning til vestlige sanktioner mod Rusland gled i baggrunden under von der Leyens besøg.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mødte Indiens premierminister, Narendra Modi, mandag i New Delhi. Her blev parterne enige om at oprette et særligt råd for handel og teknologi. <i>Press Information Bureau/Reuters</i>

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mødte Indiens premierminister, Narendra Modi, mandag i New Delhi. Her blev parterne enige om at oprette et særligt råd for handel og teknologi. Press Information Bureau/Reuters

Hidtil har EU kun haft et særligt råd for handel og teknologi med USA. Men nu er EU og Indien enige om at oprette et lignende råd. Det sker for at styrke samarbejdet.

Dermed understreger EU samtidig, hvor vigtig Indien vil være for Europa i de kommende år. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mandag under sit besøg i New Delhi.

- For EU er forholdet til Indien et af vores vigtigste i det kommende årti. Det er en prioritet for EU at styrke det partnerskab, siger Ursula von der Leyen efter parterne blev enige om at oprette det særlige råd.

Under besøget roste hun Indien for med sine 1,3 milliarder indbyggere at være verdens største demokrati. Med udtalelserne forsøgte von der Leyen inddirekte at trække Indien over på de vestlige demokratiers side i opgøret med autokratierne i Rusland og Kina.

Indien har dog i den seneste tid fået kritik for ikke at fordømme Rusland og støtte op om de vestlige sanktioner. Indien har alene opfordret til at afslutte krigen, men har ikke fordømt Rusland, der er storleverandør af våben til Indien.

Opgøret om Rusland blev ikke taget direkte op i talerne under besøget. Ursula von der Leyen fastslog dog, at både EU og Indien står ved en skillevej, hvor man bør sikre fred og fremgang igennem en afvisning af Ruslands forsøg på at trække nye grænser.

I stedet for et åbent opgør om Rusland brugte von der Leyen besøgets officielle begivenheder til at forsøge at tale Indien op.

- Indien er et teknologisk kraftcenter, og på handelsområdet bør vi udløse det enorme potentiale, der er, lød det fra von der Leyen i forbindelse med aftalen om handels- og teknologirådet.

EU og Indien kan også hjælpe hinanden med at styrke forsyningskæderne, der er blevet udfordret af corona. Dermed vil man også åbne nye muligheder for virksomheder både i EU og Indien, lød det fra EU-Kommissionens formand.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.