EU-Parlamentet erklærer Rusland for statslig sponsor af terrorisme

EU-Parlamentet stemmer for at betegne Rusland som statslig sponsor af terrorisme efter angreb på civile.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, glæder sig over, at EU-Parlamentet onsdag har erklæret Rusland for en statslig sponsor af terrorisme (Arkivfoto). <i>Handout/Ritzau Scanpix</i>

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, glæder sig over, at EU-Parlamentet onsdag har erklæret Rusland for en statslig sponsor af terrorisme (Arkivfoto). Handout/Ritzau Scanpix

EU-Parlamentet har onsdag stemt for at betegne Rusland som en statssponsor af terrorisme. Det sker efter Ruslands bombardementer af civile og af civil infrastruktur.

Dermed ønsker EU-Parlamentet at bane vejen for, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans regering kan drages til ansvar for forbrydelser mod civile ved en international domstol.

EU-Parlamentet kan dog ikke alene erklære Rusland for en statslig sponsor af terrorisme på vegne af hele EU. Samtidig har EU i modsætning til lande som USA og Canada ikke et eksisterende retsgrundlag for at erklære stater for sponsorer af terrorisme.

Det ønsker flertallet i EU-Parlamentet, at EU indfører. Men det kan tage lang tid. Derfor skal vedtagelsen onsdag primært ses som et signal til Rusland og Ukraine.

Vedtagelsen kommer, efter at Rusland i de seneste uger har intensiveret sine greb på civile mål i Ukraine. Det er blandt andet gået ud over energiforsyningen i Ukraine. Men også hospitaler, skoler og krisecentre er blevet ramt.

Det er ifølge flertallet i EU-Parlamentet i strid med international lov og den humanitære folkeret.

Det har længe været et ønske fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at Rusland bliver erklæret for statslig sponsor af terrorisme.

EU-Parlamentets beslutning er dermed endnu en understregning af, at Rusland med krigen i Ukraine er rykket ud af det gode selskab.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, mener, at beslutningen har en betydning, som rækker ud over krigen i Ukraine.

- Rusland er en terroriststat. Det er nu bekræftet af EU-Parlamentet. Rusland har en historie der omfatter terrorhandlinger mod suveræne stater, støtte til terrorregimer og -organisationer inklusiv Wagner-gruppen, skriver Dmytro Kuleba på Twitter.

Den ukrainske udenrigsminister henviser dermed til, at det ikke kun er i Ukraine, men også har været militært aktiv i blandt andet Georgien, Transnistrien og Tjetjenien.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.