EU-præsident lover øget militærhjælp til Moldova

Risikoen for, at Moldova kan komme i konflikt med Rusland, får nu EU-præsident til at love militær hjælp.

EU-præsident Charles Michel lovede øget militærhjælp til Moldova, da han onsdag besøgte landets præsident, Maia Sandu. <i>Vladislav Culiomza/Reuters</i>

EU-præsident Charles Michel lovede øget militærhjælp til Moldova, da han onsdag besøgte landets præsident, Maia Sandu. Vladislav Culiomza/Reuters

Ukraine er dybt afhængig af våben fra Vesten i krigen mod Rusland. Også nabolandet Moldova kan være i fare for at blive viklet ind i konflikten med Rusland.

Derfor varsler EU-præsident Charles Michel nu øget militærhjælp til Moldova. Det sker under besøg i landet onsdag.

- Ruslands krig mod Ukraine har kostet ufattelig lidelse. Og konsekvenserne stopper ikke ved Ukraines grænser, siger Charles Michel.

Charles Michel ønsker at styrke Moldovas modstandskraft på forsvars- og sikkerhedsområdet i lyset af udfordringen.

- Moldova skal kunne håndtere effekterne fra krigen i Ukraine. Vi planlægger at øge vores støtte til Moldova markant ved at give militært udstyr til Moldovas hær, siger Charles Michel.

EU vil også støtte Moldova i forhold til bekæmpelse af "misinformation" og cyberangreb.

Moldova har i den seneste tid oplevet en række angreb i den moldoviske udbryderregion Transnistrien. Moldovas præsident, Maia Sandu, ser dog ikke tegn på en egentlig russisk invasion.

- Hændelserne i Transnistrien er bekymrende. Vores undersøgelser viser, at de skyldes elementer, der støtter den russiske krig.

- Samtidig har vi hørt trusler fra russiske generaler, der ønsker at trænge frem til Transnistrien. Det er uansvarlige og bekymrende udtalelser. Vi forsøger at stoppe alle forsøg på at destabilisere Moldova, siger Maia Sandu.

Transnistrien har en befolkning på omkring 470.000. Regionen har været kontrolleret af separatister efter et væbnet oprør mod Moldovas pro-vestlige regering i 1992.

Rusland betragter Transniistrien som et russisk brohoved i det sydøstlige Europa. Regionens uafhængighed anerkendes dog ikke af Moldovas regering eller det internationale samfund.

Moldova har for nylig fået den formelle invitation til blive medlem af EU. Derfra er der dog fortsat en række kriterier, landet skal opfylde for at blive optaget i EU. Dem vil EU også hjælpe Moldova med, siger Charles Michel.

- Vi vil forsætte med at udbygge vores partnerskab for at bringe Moldova tættere på EU, siger Charles Michel.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden