EU sender akutpenge til Ukraine

EU-lande har sagt ja til at sende den første af ni milliarder euro til Ukraine. Pengene kommer i denne måned.

Ukraine har akut brug for penge, så det krigshærgede land kan fungere trods den russiske invasion. Og nu er der yderligere hjælp på vej.

Tirsdag blev EU-landene enige om, at sende den første af i alt ni milliarder euro afsted til Ukraine. Pengene vil ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, komme i denne måned.

- Denne ene milliard euro vil styrke staten i en afgørende fase, skriver von der Leyen på Twitter.

Finansminister Nicolai Wammen (S) var blandt de EU-ministre, som tirsdag godkendte hjælpen til Ukraine.

Han peger på, at Danmark og andre EU-lande i forvejen giver militærhjælp, humanitær bistand og økonomisk hjælp til Ukraine. Dermed er der tale om et supplement til de øvrige indsatser, siger han.

- Ukraine er et land, der i lyset af Putins forfærdelige krig er hårdt ramt på alle leder og kanter og også har et stort behov for økonomisk bistand, siger Nicolai Wammen.

Mens pengene skal være med til at styrke den ukrainske stat på kort sigt, så er man i Bruxelles allerede begyndt at se frem mod genopbygningen af Ukraine efter krigen.

Her venter der en enorm opgave. Russiske bombardementer har ødelagt byer, infrastruktur og landbrugsområder. Den danske regering og et flertal i Folketinget ønsker at bidrage til genopbygningen.

Spørgsmål: Er det din forventning, at du skal til Folketinget for at bede om penge til genopbygningen?

- Danmark har jo engageret sig i at være med i genopbygningen af Ukraine, og vi har et bredt flertal i Folketinget, der bakker stærkt op om, at vi støtter Ukraine. Så jeg har en klar forventning om, at bliver der behov for yderligere, så er man også klar til at støtte det i Folketinget, siger Wammen.

Til august er Danmark sammen med Ukraine og Storbritannien vært for en donorkonference i København. Her vil fokus være på militærhjælp i lyset af Ruslands invasion.

Danmark har desuden stillet sig i spidsen for genopbygningen af den ukrainske havneby Mykolajiv. Byen havde inden krigen omkring en halv million indbyggere, men mange er flygtet på grund af russiske bombardementer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.