EU vil give Ukraine yderligere 500 millioner euro til våben

EU vil give yderligere 500 millioner euro til Ukraine. Pengene kan blandt andet bruges til kampvogne.

I Ukraine kæmper de ukrainske soldater mod Rusland. Det kræver fortsat indkøb af militært udstyr, og det vil EU hjælpe Ukraine med.

Derfor gør EU klar til at give yderligere 500 millioner euro til Ukraine, så landet kan fortsætte med at købe våben. Det siger EU's udenrigschef Josep Borrell i forbindelse med G7-mødet fredag i Tyskland.

- Jeg vil annoncere, at EU vil give yderligere 500 millioner euro til støtte for militæret i Ukraine. Dermed har EU samlet givet to milliarder euro. Så det er en ny militær støtte til Ukraine, siger Josep Borrell.

Støtten skal blandt andet kunne bruges på kampvogne, pansrede mandskabsvogne og ammunition,

- Pengene skal gå til den type udstyr, der er brug i denne type krig, siger Borrell.

Ukraine har længe ønsket kampfly for at kunne forsvare luftrummet og angribe de russiske styrker på jorden. Men det er ikke tanken med den nye runde af støtte fra EU.

- Man kan ikke købe mange kampfly for 500 millioner euro, siger Josep Borrell.

Han lægger desuden op til, at EU vil forsætte presset på Rusland med nye økonomiske sanktioner.

EU har allerede vedtaget fem runder af sanktioner mod Rusland, som blandt har indebærer indfrysning af midler, frakobling af banker fra det internationale betalingssystem Swift og sanktioner mod russiske oligarker og politikere.

Det har dog vist sig sværere end ventet at blive enige om den sjette sanktionspakke. Men der vil komme en aftale, forventer Josep Borrell.

- Vi har brug for en aftale, og jeg er sikker på, at vi vil få den. For vi bliver nødt til at afslutte vores afhængighed af russisk olie, siger Josep Borrell.

Han fastslår dog samtidig, at man bliver nødt til at forstå og lytte til de enkelte landes bekymringer. Her har især Ungarn stillet sig på tværs med kravet om en overgangsperiode på fem år, hvis man skal stoppe køb af russisk olie.

EU-Kommissionen har hidtil udvist forståelse for det ungarske krav med henvisning til, at landet ikke har nogen havne. Derfor er man dybt afhængig af russisk olie via rørledninger, der er svære at erstatte. Også Slovakiet og Tjekket har rejst lignende bekymringer.

Men nu skal der handles, mener Borrell:

- Hvis ikke EU-ambassadørerne kan blive enige, så må udenrigsministrene komme med den politiske fremdrift, når de mødes mandag. Det vil jeg sørge for, siger Josep Borrell.

EU-Kommissionen har i sit udspil lagt op til et stop for køb af russisk råolie inden for seks måneder. Køb af raffinerede olieprodukter skal ifølge EU-Kommissionens udspil udfases inden for ni måneder.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden