EU vil sikre 140 milliarder euro til energihjælp

EU-Kommission dropper loft over pris på russisk gas, men vil få energiselskaber i EU til at betale for hjælp.

EU-Kommissionen vil have energiselskaber til at betale mere end 140 milliarder euro, som kan bruges til at hjælpe udsatte borgere og mindre virksomheder med at betale energiregningen. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i tale. <i>Philipp Von Ditfurth/Ritzau Scanpix</i>

EU-Kommissionen vil have energiselskaber til at betale mere end 140 milliarder euro, som kan bruges til at hjælpe udsatte borgere og mindre virksomheder med at betale energiregningen. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i tale. Philipp Von Ditfurth/Ritzau Scanpix

EU-Kommissionen vil rejse mere end 140 milliarder euro med loft over profit for energiselskaber samt bidrag fra fossile energiselskaber.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i sin årlige tale om Den Europæiske Unions tilstand.

Beløbet svarer til 1041 milliarder kroner, og det udgør den centrale del af kommissionens forsøg på at afhjælpe de høje energipriser. Pengene skal bruges til at hjælpe udsatte forbrugere og mindre virksomheder, der har svært ved at betale energiregningen.

- Millioner af borgere og virksomheder er bekymrede for, om de kan få økonomien til at hænge sammen, siger Ursula von der Leyen.

Hun mener, at energiselskaberne har en moralsk forpligtelse til at medvirke til at hjælpe de europæiske samfund igennem krisen. Derfor vil EU-Kommissionen indføre et loft over profitten for selskaber, der billigt kan producere strøm via eksempelvis sol- eller vindenergi.

- Disse selskaber har overskud, de aldrig har regnet med eller drømt om. I vores økonomi er profitter okay. Men i disse tider er det forkert at modtage ekstraordinære profitter på baggrund af krig og på ryggen af forbrugerne, siger Ursula von der Leyen.

Derfor skal profitterne ifølge von der Leyen "deles og sendes til dem, der har mest brug for dem".

Hos Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv er man dog skeptiske over for forslaget. Det kan skade den grønne omstilling, lyder det fra EU- og International Chef i Dansk Erhverv Lasse Hamilton Heidemann.

- Kommissionen foreslår en særskat på grøn energi. Det vil jeg gerne advare imod.

- Forslaget vil underminere den grønne omstilling, når incitamentet til investeringer i vindmøller og solceller reduceres, siger Lasse Hamilton Heidemann.

Dansk Erhverv foreslår i stedet øget integration af de europæiske elmarkeder og elnet. Det vil bidrage til at sænke elprisen og understøtte den grønne omstilling, mener Lasse Hamilton Heidemann.

Også DI kritiserer forslaget skarpt.

- EU-Kommissionen vil sprænge en bombe under elmarkedet med forslaget om en særskat på grøn elproduktion. Det er fuldstændigt uklart, hvordan det skal gennemføres, og meget vanskeligt at gennemføre i praksis, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Han ser en risiko for, at politikerne vil kvæle lysten til at investere i mere grøn energi, når investorerne kan se, at profitten blot risikerer at blive taget via ny beskatning.

Green Power Denmark, der er interesseorganisation for hovedparten af elproducenterne i Danmark, mener, det bliver svært at finde frem til, hvilke producenter der tjener en overnormal profit.

- I Danmark og resten af Europa bliver en stor del af den grønne strøm solgt på lange finansielle kontrakter. Det er til en pris, som ligger langt under den aktuelle pris på spotmarkedet.

- Vindmølle- og solcelleejere bliver derfor ikke nødvendigvis afregnet til de rekordhøje elpriser, som vi ser i øjeblikket, siger Jan Hylleberg, der er viceadministrerende direktør i Green Power Denmark.

EU-Kommissionens forslag inkluderer dog også de fossile energiselskaber. De skal give et "krisebidrag" til gavn for forbrugere og mindre virksomheder, siger Ursula von der Leyen.

Samlet set vil forslagene ifølge von der Leyen give mere end 140 milliarder euro til medlemslandene. Hun nævner i talen ikke, hvordan pengene vil blive fordelt mellem landene. Det er dermed ikke umiddelbart muligt at se, hvor mange penge der vil gå til Danmark.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.