EU vil sikre mere gødning til hjælp mod prisstigninger

Prisstigninger og manglen på fødevarer gør, at EU-Kommissionen vil sikre mere gødning til landmændene i EU.

Prisstigninger på gødning er så alvorlige, at landmænd bør have hjælp. Det mener EU-Kommissær for landbrug, Janusz Wojciechowski, som onsdag fremlagde et udspil på området (Arkivfoto). <i>Roman Vondrous/Ritzau Scanpix</i>

Prisstigninger på gødning er så alvorlige, at landmænd bør have hjælp. Det mener EU-Kommissær for landbrug, Janusz Wojciechowski, som onsdag fremlagde et udspil på området (Arkivfoto). Roman Vondrous/Ritzau Scanpix

Man skal tilbage til 1970'erne for at finde en gødningskrise, som svarer til den, landmænd står i i dag.

Sådan lyder det fra EU-Kommissionen, som onsdag fremlagde et forslag, der skal sikre mere gødning til landmændene i EU.

Både Rusland og Ukraine er storeksportører af gødning. Men Ruslands krig i Ukraine har afskåret en stor del af leverancerne. Samtidig har krigen fået prisen på naturgas til at stige. Naturgas anvendes mange steder til at producere gødning, og dermed presser energikrisen også prisen på gødning op. Derfor skal der gribes ind, mener EU-Kommissionen.

Forslaget opfordrer blandt andet EU-landene til at prioritere deres naturgas til producenter af gødning. Samtidig vil EU-Kommissionen give EU-landene øget adgang til at hjælpe landmænd og gødningsproducenter. Det skal ske uden, at EU-landene kommer i problemer med reglerne for statsstøtte.

EU-Kommissionen lægger desuden op til at diskutere fordeling af en reserve på omkring 3,3 milliarder kroner til landmænd i EU.

- Vi ønsker at sikre øjeblikkelig adgang til mere gødning, siger EU-kommissær for landbrug, Janusz Wojciechowsk.

Han peger på, at knapheden på gødning koster dyrt for landbruget og bidrager til de høje fødevarepriser. Mangel på gødning kan også føre til mindre produktion.

Ifølge EU-Kommissionen er 222 millioner mennesker i 53 lande allerede berørt af fødevareusikkerhed. Blandt de hårdest ramte lande er Somalia, Afghanistan, Etiopien og Nigeria. Men også i Sydamerika er en række lande ramt.

Ud over at foreslog hurtige indgreb i samarbejde med EU-landene, vil EU-Kommissionen også gennemføre en række initiativer, der skal hjælpe på længere sigt.

Det er blandt andet øget gennemsigtighed på markedet for gødning, hjælp til mere præcision i brugen af gødning og brug af mere organisk gødning.

EU-Kommissionen arbejder desuden på at sikre leverancer fra andre lande end Rusland og Hviderusland i lyset af krigen i Ukraine, siger Janusz Wojciechowsk.

EU-Kommissionen foreslår desuden at suspendere handelstariffer for ammoniak og urinstof. De to stoffer bruges til at fremstille kvælstofgødning.

- Det er vigtigt, at vi griber ind for at hjælpe de landmænd, som er påvirket af de høje priser på gødning, siger Janusz Wojciechowsk.

Han peger på, at landmændene i 24 ud af de 27 EU-lande ikke har kompensere for de højere priser på gødning ved at hæve priserne på deres produkter.

Kun i Estland, Rumænien og Tjekkiet har landmændene ifølge EU-Kommissionen dækket sig fuldt ind ved at hæve priserne på deres produkter tilsvarende.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.