EU vil styrke digitalt diplomati og have plads i Silicon Valley

Ligesom Danmark tidligere har gjort, vil EU nu også styrke diplomatiet over for store tech-virksomheder.

Ligesom Danmark tidligere har gjort, vil EU nu styrke det diplomatiske diplomati med fast repræsentation i Silicon Valley i USA. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i forbindelse med et udenrigsministermøde i Bruxelles mandag. <i>François Walschaerts/Ritzau Scanpix</i>

Ligesom Danmark tidligere har gjort, vil EU nu styrke det diplomatiske diplomati med fast repræsentation i Silicon Valley i USA. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i forbindelse med et udenrigsministermøde i Bruxelles mandag. François Walschaerts/Ritzau Scanpix

EU skal have en repræsentation i Silicon Valley, så man kan tale direkte med de største tech-virksomheder i verden. Det er en del af EU's kommende politik på området for digitalt diplomati. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Han deltog mandag i et udenrigsministermøde i Bruxelles, hvor konklusionerne om digitalt diplomati blev vedtaget.

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu er enige om, at EU skal have en stærk rolle i forhold til det, vi kalder tech-diplomati.

- EU skal ud at kæmpe for vores værdier og sikre, at tech-industrien overholder demokratiske standarder, siger Jeppe Kofod (S).

Menneskerettigheder og demokrati står centralt i den diplomatiske plan. Et af målene er at få tech-virksomheder med på EU's dagsorden om at fremme demokrati, menneskerettigheder og europæiske værdier.

Fra dansk side har der igennem flere år været et særligt fokus på verdens tech-hovedstad i Silicon Valley i USA.

I 2017 blev Danmark det første land, der oprettede en post som tech-ambassadør. Daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fremhævede i den forbindelse, at nogle virksomheder var blevet så store, at de økonomisk kunne sammenlignes med mindre lande.

Og flere af dem - som Google, Amazon, Apple og Meta (dengang Facebook) - var blevet så store, at de kunne påvirke danskernes hverdag.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at de store tech-virksomheder også tjener de samme værdier, som Danmark og EU ønsker at fremme, siger Jeppe Kofod.

- Teknologi kan bruges til at fremme demokrati, men også til at slå ned på demokrati og befolkninger rundt omkring.

- Det er rigtig godt, at det nu kommer ind i EU's politik. Det har vi presset hårdt på for fra dansk side. Og det vil spejle det, vi nu igennem flere år har gjort i dansk politik, siger Jeppe Kofod.

Han understreger dog samtidig, at EU ud over diplomati og samtale skal lovgive over for tech-virksomhederne og fastsætte konkrete regler, der eksempelvis vil beskytte EU-borgernes data.

- Vi skal ikke bare lade andre sætte reglerne for os. Vi er demokratier, og vi kæmper for en mere demokratisk verden, siger Jeppe Kofod.

EU-Parlamentet stemte tidligere på måneden ja til et regelsæt, der øger tech-selskabers ansvar for onlineindhold.

De nye regler stiller skærpede krav til selskaber om at fjerne ulovligt indhold og undlade at fremme det i søgemaskiner, hvis det ligger på andre platforme.

Reglerne ventes at blive endeligt godkendt på et ministermøde i september.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.