Europæiske lande vil løsrive sig fra Ruslands energi

Ruslands invasion af Ukraine kan fører til grundlæggende ændring af Europas energiforsyning.

(Arkivfoto) Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen forventer opbakning fra EU-lande til et skifte væk fra russisk energi efter angrebet på Ukraine. <i>Bo Amstrup/Ritzau Scanpix</i>

(Arkivfoto) Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen forventer opbakning fra EU-lande til et skifte væk fra russisk energi efter angrebet på Ukraine. Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Mandag mødtes EU's energiministre i Bruxelles. Målet var i første omgang at hjælpe Ukraine gennem den mangel på energi, der er opstået, efter at landet er blevet afskåret fra russisk energi. Men mødet markerede også første skridt mod en ny energidagsorden i EU.

Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er der bred enighed om, at EU-landene skal gøre sig fri af Ruslands energi ved at sætte turbo på den grønne omstilling.

- Det er en helt uholdbar situation, at vi i Europa er afhængige af gas fra Rusland. Det har vi længe syntes af hensyn til den grønne omstilling. Men den situation, vi står i lige nu, viser også, at det handler om sikkerhedspolitik, siger Dan Jørgensen.

EU-Kommissionen vil i første omgang igangsætte et arbejde med at forenkle regler og processer, så der hurtigere kan opføres vedvarende energi.

Og skulle der opstå forsyningsproblemer, så er der solidaritetsmekanismer i EU, der vil hjælpe de særligt udsatte lande, siger Dan Jørgensen. Dem er Danmark ikke iblandt.

- Kommissionen gjorde det meget klart, at vi skal gå fordomsfrit til værks i forhold til at hjælpe hinanden. Det var der enighed om, siger Dan Jørgensen.

Ministrene undlod dog at diskutere det ømtålelige spørgsmål om, hvilke lande der i givet fald skal til lommerne for at hjælpe de mest gasafhængige lande.

Ifølge Dan Jørgensen var mødet præget af, at den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, i weekenden holdt en tale, der gav genlyd på hele kontinentet.

Ud over at love at hjælpe Ukraine med våben og hæve Tysklands forsvarsbudget til 2,0 procent af BNP varslede den tyske forbundskansler i talen også et grundlæggende skift i tysk energipolitik.

- Vi vil ændre kurs for at overvinde vores importafhængighed af individuelle energileverandører, sagde Olaf Scholz.

Tyskland vil blandt andet bygge to havneterminaler til flydende naturgas for at gøre sig uafhængig af russisk gas. Samtidig skal omstillingen til vedvarende energi speedes op.

- Vedvarende energi er frihedsenergi, lød det fra Tysklands finansminister, Christian Lindner.

Ifølge Dan Jørgensen "kan det nok ikke overdrives, hvor stor betydning" den tyske melding vil få.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det faktum, at Europas største land nu går ind og siger, at der skal fuld turbo på den grønne omstilling, og vi skal være uafhængige af gas, er enormt væsentligt, siger Dan Jørgensen.

Han vurderer, at det vil være muligt at vende den europæiske energisupertanker væk fra Rusland. Også uden at sætte forsyningssikkerhed og priser over styr.

Ikke mindst fordi EU-landene allerede er blevet enige om at skære udslippet af drivhusgasser med 55 procent i 2030.

- Hvis vi skal lave den her omstilling i et forceret tempo, så er der behov for, at de allerstørste lande går forrest.

- De kan skabe det markedstræk, der kan drive den teknologiske udvikling, så priserne også blive sænket, siger Dan Jørgensen.

Han peger blandt andet på teknologien power-to-X, der er udset til at drive en stor del af den grønne omstilling.

Processen omdanner grøn elektricitet til brint. Det kan bruges som brændstof i tung industri eller tung transport, hvor elektricitet ikke er en mulighed.

- Hvis vi for alvor skal have teknologien ned i pris, så kræver det, at de store lande går med på den omstilling, siger Dan Jørgensen.

Det er det skift, som Tyskland nu har signaleret, håber Dan Jørgensen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.