Familie til nationalhelt fra DR Congo får udleveret tand fra Belgien

Eneste jordiske rest af DR Congos dræbte uafhængighedshelt Patrice Lumumba er udleveret ved belgisk ceremoni.

Roland Lumumba passerer en plakat med et foto af hans afdøde far, DR Congos uafhængighedshelt Patrice Lumumba, ved ankomsten til en ceremoni i Bruxelles mandag. Her udleverede Belgien en tand fra Lumumba til hans familie. <i>Pool/Reuters</i>

Roland Lumumba passerer en plakat med et foto af hans afdøde far, DR Congos uafhængighedshelt Patrice Lumumba, ved ankomsten til en ceremoni i Bruxelles mandag. Her udleverede Belgien en tand fra Lumumba til hans familie. Pool/Reuters

Belgien har ved en ceremoni i Bruxelles mandag udleveret en tand, der er den eneste kendte jordiske rest af DRCongos dræbte uafhængighedshelt Patrice Lumumba.

Tanden blev overrakt til Lumumbas familie i Egmont Paladset af belgiske embedsmænd.

Lumumba var den første demokratisk valgte leder i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo), efter at landet blev uafhængigt af Belgien i 1960.

Lumumba vakte vrede i Vesten, da han midt under Den Kolde Krig gjorde tilnærmelser til det kommunistiske regime i Moskva. Han vakte også vrede i Belgien ved at kritisere landet for koloniseringen af det afrikanske land.

Lumumbas regering kom dog kun til at sidde i få måneder. Så blev han fjernet og henrettet ved skydning.

Hans tilhængere og nogle historikere beskylder CIA for at have givet ordre til drabet på ham. Hans lig er aldrig blevet fundet.

Det var en repræsentant for den belgiske regering, der mandag overrakte tanden i en blå æske til medlemmer af Lumumbas familie.

- Dette giver følelse af oprejsning efter adskillige år, udtalte Roland Lumumba, en af Lumumbas sønner, til radiostationen RTBF i forbindelse med ceremonien.

Belgiens kong Leopold II overtog Congo som sin private ejendom i 1885 efter Berlin-konferencen for afrikanske kolonier. Omkring 15 år senere slap historier om kong Leopold og Belgiens brutale rædselsregime i koloniregimet ud i andre europæiske lande.

I 1908 var kongen nødsaget til at overlade sin gigantiske ejendom i Afrika til Belgien. Landet blev derefter Belgisk Congo.

I 1960 blev landet uafhængigt under premierminister Patrice Lumumba. Hans regering blev dog væltet ved et militærkup blot få måneder senere.

Premierministeren blev udleveret til politiske modstandere, som henrettede ham. Belgiske myndigheder var direkte involveret i hans død.

I 2002 sagde Belgien officielt undskyld for landets rolle i Lumumbas død.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden