FBI beslaglægger iPhone tilhørende Trumps valgadvokat

Advokat John Eastman lagde en plan for, hvordan en godkendelse af Joe Bidens valgsejr kunne modarbejdes.

Via en videoforbindelse talte advokat John Eastman selv til 6. januar-udvalget den 21. juni. <i>Jonathan Ernst/Reuters</i>

Via en videoforbindelse talte advokat John Eastman selv til 6. januar-udvalget den 21. juni. Jonathan Ernst/Reuters

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, beslaglagde i sidste uge tidligere valgadvokat for Donald Trump John Eastmans mobiltelefon.

Det fremgår af retsdokumenter indgivet af den konservative advokat selv ved en føderal domstol i delstaten New Mexico mandag.

Det rapporterer CNN.

Eastman er blevet nævnt flere gange under de igangværende høringer i det såkaldte 6. januar-udvalg, der undersøger et dødeligt stormløb mod den amerikanske Kongres 6. januar sidste år.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det blandt andet kommet frem, at Eastman i sin tid rådgav Trump om en plan, der angiveligt skulle ugyldiggøre resultatet af præsidentvalget i 2020 i de amerikanske svingstater.

Eastman skrev også et notat, som skitserede, hvordan daværende vicepræsident Mike Pence efter Eastmans mening kunne modarbejde en formel godkendelse af demokraten Joe Bidens valgsejr.

I sidste ende undlod Mike Pence dog at følge advokatens råd.

Eastman sagsøgte 6. januar-udvalget i december sidste år og forsøgte at blokere for udvalgets anmodning om at se tusindvis af e-mails.

Retsmyndigheder i Californien oplyste i begyndelsen af marts, at der er en efterforskning i gang af Eastman, og om hvorvidt han har gjort noget ulovligt eller uetisk i forbindelse med sit arbejde for Trump.

Af retsdokumenterne mandag fremgår det ifølge Reuters, at Eastman har anmodet en føderal dommer om at bede det amerikanske justitsministerium om at returnere hans iPhone, tilintetgøre oplysninger derfra og forhindre efterforskere i at få adgang til telefonen.

Op til stormløbet 6. januar 2021 havde Donald Trump i en tale til sine tilhængere gentaget sin udokumenterede påstand om, at der lå svindel bag Joe Bidens valgsejr.

Trump sluttede talen af med at opfordre menneskemængden til at marchere mod Kongressen.

6. januar-udvalget har indkaldt til en ekstra høring tirsdag klokken 19.00 dansk tid.

Det var planen, at høringerne først skulle genoptages i juli efter en to uger lang pause, men mandag kom det frem, at der er indkaldt til en ekstra høring tirsdag.

Her vil der ifølge en talsmand for udvalget blive fremlagt "nyligt indhentede beviser".

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Talsmanden oplyser ikke, hvilke beviser der er tale om, eller hvem der skal afgive vidneudsagn tirsdag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.