Finland forventer at tage Nato-beslutning inden for få uger

Finland, der deler lang grænse med Rusland, vil de næste uger overveje fordele og ulemper ved Nato-medlemskab.

Finlands statsminister, Sanna Marin, er onsdag på besøg hos Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, i Stockholm. <i>Paul Wennerholm/Ritzau Scanpix</i>

Finlands statsminister, Sanna Marin, er onsdag på besøg hos Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, i Stockholm. Paul Wennerholm/Ritzau Scanpix

Finlands statsminister, Sanna Marin, forventer, at Finland inden for de kommende uger vil tage en beslutning om muligt Nato-medlemskab.

Det siger hun på et tv-transmitteret pressemøde i Stockholm sammen med den svenske statsminister, Magdalena Andersson.

- Jeg kan ikke give nogen helt detaljeret tidsplan, i forhold til hvornår vi tager beslutningen. Men vi vil diskutere det og tage en beslutning inden for uger - og ikke måneder, lyder det fra den finske statsminister.

Det finske parlament vil onsdag få udleveret en redegørelse, der beskriver både fordele og ulemper ved finsk Nato-medlemskab. Herefter begynder diskussionen umiddelbart efter påske, siger Sanna Marin.

Hun understreger, at både Finland og Sverige skal tage hver deres beslutning, men at det vil være en fordel, hvis de går i samme retning.

Umiddelbart før pressemødet skrev den svenske avis Svenska Dagbladet, at Magdalena Andersson vil aflevere en ansøgning om svensk Nato-medlemskab ved et Nato-topmøde i Madrid i slutningen af juni.

Det ville den svenske statsminister dog ikke svare direkte på.

- Vi skal virkelig gennemtænke, hvad der er det bedste for Sverige og for vores sikkerhed og for fred. Det er vigtigt at følge, hvad der sker i Finland, men vi skal også have vores egen proces her i Sverige.

- Jeg vil gerne tage den her alvorlige situation meget alvorligt. Vi skal have tid til at gennemtænke det. Det skal ikke bare gøres i en fart, siger hun.

Tidligere onsdag fik Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, kritik af Rusland for at have talt om en "russisk trussel" mod Sverige og Finland.

- Det er uintelligente udtalelser. De er ikke baseret på fakta, men er i stedet propaganda og provokationer, sagde Marija Zakharova, der er talsmand for det russiske forsvarsministerium, ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Den vestlige forsvarsalliance Nato spiller en central rolle i konflikten mellem Rusland på den ene side og Ukraine og Vesten på den anden.

Rusland har krævet en garanti fra Nato om, at ukrainerne aldrig vil blive en del af alliancen. Det krav har Nato hidtil afvist at efterkomme.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden