Finland vil som Nato-land tillade atomvåben på finsk jord

Det er vigtigt, at vi ikke stiller forhåndsbetingelser om permanente baser og atomvåben, siger statsminister.

Statsminister Sanna Marin siger, at Finland som Nato-land ikke vil forbyde atomvåben på finsk jord. Men hun tror ikke, det vil ske. <i>Vesa Moilanen/Ritzau Scanpix</i>

Statsminister Sanna Marin siger, at Finland som Nato-land ikke vil forbyde atomvåben på finsk jord. Men hun tror ikke, det vil ske. Vesa Moilanen/Ritzau Scanpix

Den finske regering vil med et lovforslag om tilslutning til Nato tillade USA og allierede at placere atomvåben på finsk jord.

Det rapporterer avisen Iltalehti ifølge den svenske tv-station SVT.

Statsminister Sanna Marin mener at det er vigtigt ikke at sætte forhåndsbetingelser om atomvåben.

- Jeg anser det for meget vigtigt, at vi ikke stiller den slags forhåndsbetingelser eller begrænser vort manøvrerum, når det gælder permanente baser eller atomvåben, sagde hun til finsk tv i weekenden.

Men hun anså det ikke for sandsynligt, at der vil blive placeret atomvåben på finsk territorium.

Finland og Sverige har efter Ruslands invasion i Ukraine valgt at opgive deres politik om neutralitet og har søgt om medlemskab i Nato. De mangler blot Nato-landet Tyrkiets godkendelse.

Finland har en over 1300 kilometer lang grænse til Rusland. Den russiske regering vil formentlig tolke det finske lovforslag som en ny optrapning fra Natos side.

Det finske forslag om tilslutning til Nato ligger næsten klart. Det vil blive sendt til behandling i Riksdagen inden for to uger.

Det indeholder ingen restriktioner på etableringen af Nato-baser på finsk jord. Det begrænser heller ikke stationering af styrker fra Nato-landene, skriver Iltalehti og Newsweek. De to medier citerer udenrigs- og sikkerhedspolitiske kilder.

Ifølge kilderne skal udenrigsminister Pekka Haavisto og forsvarsminister Antti Kaikkonen allerede have givet Nato tilsagn om det i juli under samtaler om det kommende medlemskab af forsvarsalliancen.

Danmark har siden 1957 sagt nej til atomvåben på dansk jord.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.