Finsk præsident: Finland vil ansøge om Nato-medlemskab

Den finske riksdag skal godkende Nato-ansøgning. Det anses for givet, at der er opbakning der.

Finlands præsident, Sauli Niinistö, siger søndag, at finnerne vil ansøge om fuldgyldigt Nato-medlemskab. "Finland vil formelt søge om optagelse i den militære alliance", siger præsident Sauli Niinistö. <i>Lehtikuva/Reuters</i>

Finlands præsident, Sauli Niinistö, siger søndag, at finnerne vil ansøge om fuldgyldigt Nato-medlemskab. "Finland vil formelt søge om optagelse i den militære alliance", siger præsident Sauli Niinistö. Lehtikuva/Reuters

Finlands præsident, Sauli Niinistö, siger søndag, at finnerne vil ansøge om fuldgyldigt Nato-medlemskab.

- Finland vil formelt søge om optagelse i den militære alliance, siger præsident Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin.

Beslutningen skal godkendes i Riksdagen mandag. Det anses for givet, at der her er opbakning til en optagelse i Nato.

I Finland er det præsidenten og regeringen, som styrer udenrigs- og forsvarspolitikken. Niinistö og Marin sagde allerede torsdag, at de går ind for at søge optagelse i den vestlige alliance.

Præsidenten understreger, at der har været et tæt samarbejde med Sverige den seneste tid omkring Nato-planerne.

– Tidligere har man sagt, at Finlands sag er vores. Men man kan med samme ret sige, at Sveriges sag er vores, siger Niinistö.

Han understreger, at beslutningen får en grundig og demokratisk behandling.

Niinistö ringede lørdag til Moskva for at underrette præsident Vladimir Putin om sit lands plan om at blive optaget i Nato som fuldgyldigt medlem.

- Samtalen var ligetil og enkel. Den blev gennemført uden komplicerende omstændigheder, skriver præsidenten i en kort erklæring om sin samtale med Putin.

Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA sagde Putin til den finske præsident, at opgivelse af neutralitet og et Nato-medlemskab for Finland vil være "en fejltagelse". Han tilføjede, at det kunne få dårlig indvirkning på det russisk-finske forhold.

- Der er ingen trusler mod Finlands sikkerhed, sagde Putin.

/ritzau/TT

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.