Flere ofre begravet 27 år efter Srebrenica-massakre

Hollands regering giver undskyldning til befolkningen i Srebrenica, hvor 8000 blev dræbt i løbet af få dage.

En bosnisk muslimske kvnde i sorg ved de jordiske rester af hendes mand under en ceremoni i Srebrenica mandag. 50 ofre, som for nylig er blevet identificeret, blev begravet, hvor de 6671 andre ofre ligger ved mindecenteret for Europas værste massakre siden Anden Verdenskrig. <i>Armin Durgut/Ritzau Scanpix</i>

En bosnisk muslimske kvnde i sorg ved de jordiske rester af hendes mand under en ceremoni i Srebrenica mandag. 50 ofre, som for nylig er blevet identificeret, blev begravet, hvor de 6671 andre ofre ligger ved mindecenteret for Europas værste massakre siden Anden Verdenskrig. Armin Durgut/Ritzau Scanpix

Tusindvis af mennesker var mandag samlet ved en ceremoni i Bosnien, hvor de jordiske rester af 50 nyopdagede ofre for Srebrenica-massakren for 27 år siden blev gravlagt.

De 50 ofre er for nylig blevet identificeret, og de blev begravet, der hvor de 6671 andre ofre ligger ved mindecenteret for Europas værste massakre siden Anden Verdenskrig.

Hollands regering gav under ceremonien en undskyldning til befolkningen i Srebrenica.

Ved folkedrabet i den bosniske enklave blev den hollandske FN-styrke Dutchbat III ladt i stikken, da den bad om hjælp til at forhindre drab på hundredvis af bosniske muslimer, som havde søgt tilflugt i FN's "sikre zone".

- Det internationale samfund svigtede og sørgede ikke for tilstrækkelig beskyttelse til befolkningen i Srebrenica. Den hollandske regering har del i skylden for de fejl, der skete i situationen. Og for dette giver vi vores dybeste undskyldning, sagde den hollandske forsvarsminister, Kasja Ollongren, ved ceremonien i landsbyen Potocari i Srebrenica kommune.

- Vi kan ikke mindske jeres lidelser og sorg. Men vi kan se historien direkte i øjnene, sagde hun.

De hollandske FN-soldater var kun let bevæbnede, da de blev sat ind for at forsvare en "sikker zone" under FN's beskyttelse med uklare ordrer.

Over få dage blev omkring 8000 bosniere - drenge og mænd af muslimsk oprindelse - dræbt af bosniske serbere i området. Imens bad hollændernes officerer forgæves om hjælp og international indgriben.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, sagde i forbindelse med markeringen, at Ruslands angreb på Ukraine viser, at Europa fortsat ikke kan tage freden for givet.

- Massedrabene og krigsforbrydelserne, som vi ser i Ukraine, bringer mindelser om det, som vi var vidne til på Balkan i 90'erne, sagde han.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, har for nylig givet en formel undskyldning til de hollandske FN-soldater, som i 1995 skulle forsvare Srebrenica i Bosnien.

Mark Rutte håber dermed at få afsluttet 27 års debat om folkedrabet i den bosniske enklave.

En rapport sidste år viste, at mange af de soldater, som indgik i FN-styrken - hvoraf 400 befandt sig Srebrenica i juli 1995 – fortsat er tynget eller traumatiseret af det, som de blev udsat for og efterfølgende beskyldninger om, at de var feje.

Rapporten opfordrede Hollands regering til at erkende, at FN-styrken var blevet sat på en umulig opgave. Ruttes undskyldning på regeringens vegne var rettet til flere hundrede veteraner og deres familier.

/ritzau/dpa

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.