Florida vil fratage Disney World selvstyre-status efter 55 år

Disney World er Floridas største private arbejdsgiver. Alligevel vil lovgivere ramme temaparken med ny lov.

Særstatus betyder reelt set, at Disney selv kan bestemme over sine 120 kvadratkilometer i Orlando, som består af flere temaparker, vandparker, hoteller, restauranter og meget mere. (Arkivfoto). <i>John Raoux/Ritzau Scanpix</i>

Særstatus betyder reelt set, at Disney selv kan bestemme over sine 120 kvadratkilometer i Orlando, som består af flere temaparker, vandparker, hoteller, restauranter og meget mere. (Arkivfoto). John Raoux/Ritzau Scanpix

Forlystelsesparken Disney World har kurs mod at miste sin særstatus i Florida.

Et flertal af parlamentarikerne i den amerikanske delstat har torsdag stemt for at fjerne Disney Worlds særstatus, som siden 1967 har gjort, at forlystelsesparken nærmest har haft selvstyre i Florida.

Det skriver flere amerikanske aviser, herunder New York Times.

Disney World har i 55 år været betegnet som et særligt skattedistrikt.

Den betegnelse betyder reelt set, at Disney selv kan bestemme over sine 120 kvadratkilometer i Orlando, som består af flere temaparker, vandparker, hoteller, restauranter og meget mere.

Det er et areal lidt større end den danske ø Samsø.

Selvstyret betyder for eksempel, at forlystelsesparken slipper for at bede om lov til at bygge nye forlystelser eller bygninger. Samtidig har Disney World sin egen redningstjeneste såsom brandvæsen.

Denne særlige status var stærkt medvirkende til, at Disney i sin tid valgte at placere Disney World i netop Florida.

Men nu risikerer forlystelsesparken, som er Floridas største private arbejdsgiver med næsten 80.000 ansatte, at miste sin særstatus.

Forventningen er, at den republikanske guvernør i delstaten, Ron DeSantis, vil gøre ændringen til en realitet inden længe ved at sætte sin underskrift på lovforslaget om at fratage Disney World sin særstatus.

Det vil i så fald effektueres fra juni næste år.

Disney-distriktet står for fald, efter at ledere i selskabet har kritiseret en nylig, meget omstridt lov, som republikanerne i Florida har vedtaget.

Loven forbyder skoler at lære børn i de mindste klasser om seksuel orientering og kønsidentitet. Kritikere af loven kalder den "Du må ikke sige bøsse"-loven.

Lovforslaget forbyder lærdom om seksuel orientering og kønsidentitet "på en måde, som ikke er alderspassende" for studerende i forhold til standard for delstaten.

Kritikere mener, at loven med denne formulering er skrevet på en måde, så den også kan gælde i ældre klasser.

Loven gør det muligt for forældre at sagsøge skoledistrikter, hvis de mener, at distriktet ikke følger loven.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.