FN advarer mod homofobi og racisme i abekopper-dækning

Dækningen af udbrud af abekopper risikerer at "styrke homofobiske og racistiske stereotyper", siger FN.

Abekopper viser sig typisk i form af feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler. <i>Dado Ruvic/Reuters</i>

Abekopper viser sig typisk i form af feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler. Dado Ruvic/Reuters

FN-agenturet Unaids, der koordinerer bekæmpelsen af hiv, advarer søndag mod homofobi og racisme i forbindelse med dækningen af abekobber.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Abekopper, der normalt kun findes i Central- og Vestafrika, er de seneste dage blevet set i flere forskellige europæiske lande.

Ifølge Unaids er "en betragtelig andel" af de seneste abekopper-tilfælde set blandt homoseksuelle mænd, biseksuelle mænd og andre mænd, der har sex med andre mænd. Det oplyser agenturet søndag.

Smitten sker dog typisk ved kontakt med en person, der har abekopper. Sygdommen kan ramme alle, understreger Unaids.

FN-agenturet advarer søndag mod, at dækningen af det igangværende udbrud ender med at styrke "homofobiske og racistiske stereotyper".

- Stigmatisering og placering af skyld underminerer tillid og evnen til effektivt at handle på udbrud som dette, siger Unaids vicedirektør Matthew Kavanagh.

Frem til og med 21. maj har Verdenssundhedsorganisationen bekræftet 92 tilfælde af abekopper i 12 lande, hvor sygdommen ikke normalt er til stede.

Der er endnu ikke set nogen tilfælde i Danmark. Sundhedsstyrelsen frygter ikke udbredt spredning af sygdommen herhjemme.

Alligevel har man udarbejdet retningslinjer for, hvordan abekopper skal håndteres i det danske sundhedsvæsen, hvis sygdommen skulle dukke op.

- Vi forventer ikke, at der kommer udbredt spredning af abekopper i Danmark, men vi er opmærksomme på, at der kan komme enkelte tilfælde, sagde Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, fredag i en pressemeddelelse.

Abekopper viser sig typisk i form af feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.