FN: Både ukrainske og russiske krigsfanger udsat for tortur

Krigsfanger har fortalt om hundeangreb, elektriske stød og seksuel vold, lyder det fra overvågningsgruppe.

En kæmpe plakat opsat af russiske soldater bliver fjernet, efter at Kherson igen er under ukrainsk kontrol. Flere krigsforbrydelser skal være sket i området, og en FN-gruppe konkluderer, at både russiske og ukrainske krigsfanger har været udsat for tortur. <i>Bulent Kilic/Ritzau Scanpix</i>

En kæmpe plakat opsat af russiske soldater bliver fjernet, efter at Kherson igen er under ukrainsk kontrol. Flere krigsforbrydelser skal være sket i området, og en FN-gruppe konkluderer, at både russiske og ukrainske krigsfanger har været udsat for tortur. Bulent Kilic/Ritzau Scanpix

Både krigsfanger i Ukraine og Rusland har været udsat for tortur. Det konkluderer FN's menneskerettighedskontor tirsdag ifølge Reuters.

Konklusionen bygger på interview med krigsfanger på begge sider af konflikten, der har stået på i snart ni måneder.

Interviewene er foretaget af FN's overvågningshold, der har base i Ukraine.

I spidsen for gruppen står Matilda Bogner, og ved en pressebriefing fortæller hun, at der har været fortalt om hundeangreb, elektriske stød og seksuel vold. Nogle berettede også om imiterede henrettelser.

Langt de fleste ukrainere, der har været holdt som krigsfanger, har ifølge Bogner rapporteret om tortur og dårlig behandling.

Det russiske forsvarsministerium har ikke kommenteret oplysningerne. Rusland har dog tidligere afvist beskyldninger om tortur eller andre former for dårlig behandling af krigsfanger.

Også russiske krigsfanger har fortalt om dårlige forhold og voldelige overfald.

Heller ikke de ukrainske myndigheder har kommenteret FN's konklusioner.

Flere end 100 fanger på begge sider er blevet interviewet.

I de seneste måneder har gruppen interviewet 159 krigsfanger fra Ukraine tilbageholdt af russerne. 20 af dem er kvinder, mens resten er mænd.

På den modsatte side har gruppen talt med 175 krigsfanger, hvoraf samtlige er mænd.

På pressebriefingen bliver Matilda Bogner bedt om at sammenligne de to siders overgreb. Hendes svar er, at russernes mishandling af ukrainske fanger var "temmelig systematisk", mens der "ikke var systematik" på Ukraines side.

Rusland invaderede Ukraine den 24. februar.

Overvågningsgruppen fra FN har dog været i landet siden 2014, hvor Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.