FN-chef: Ruslands angreb i byer kan være krigsforbrydelser

Høje civile tabstal og angreb på hospitaler tyder på, at civile ikke skånes i Ukraine, siger FN-chef.

Et satellitfoto, der kommer fra det amerikanske selskab Maxar Technologies tirsdag, viser ødelagte boligblokke og huse i den østlige del af byen Mariupol i Ukraine. <i>-/Ritzau Scanpix</i>

Et satellitfoto, der kommer fra det amerikanske selskab Maxar Technologies tirsdag, viser ødelagte boligblokke og huse i den østlige del af byen Mariupol i Ukraine. -/Ritzau Scanpix

I mindst 77 tilfælde er hospitaler eller lægeklinikker i Ukraine blevet angrebet, og et stort antal civile er dræbt i de utallige bombardementer i landet.

Det siger FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, onsdag.

FN har dokumentation for, at 50 hospitaler er blevet ødelagt.

Angreb på hospitaler og drab på civile kan være krigsforbrydelser, understreger Bachelet i en udtalelse til FN's Menneskerettighedsråd i Genève.

- Vilkårlige angreb er forbudt ifølge folkeretten og kan være krigsforbrydelser, siger hun.

De "omfattende ødelæggelser af civile mål og det høje antal civile dødstal tyder kraftigt på", at der ikke i tilstrækkelig grad skelnes mellem civile og militære mål og tages hensyn til civile, tilføjer hun.

Ukrainerne befinder sig i et "mareridt", siger Bachelet.

- I den belejrede by Marjupol lever folk i ren og skær rædsel, tilføjer hun.

Lederen af FN's menneskeretlige mission i Ukraine, Matilda Bogner, vurderer, at tusinder kan være dræbt i havnebyen Mariupol, der har 400.000 indbyggere.

Onsdag er der kommet flere meldinger om drab på civile fra borgmestre i nogle af Ukraines øvrige byer.

I Irpin, der er en forstad til hovedstaden Kyiv, blev mellem 200 og 300 civile dræbt, inden ukrainske styrker genvandt kontrollen mandag. Det siger borgmester Oleksandr Markushyn.

I byen Mykolajiv melder borgmesteren om cirka 80 dræbte civile i løbet af krigen mod Rusland.

Michelle Bachelet tilføjer, at hendes kontor har modtaget "troværdige beskyldninger" om, at russiske styrker i mindst 24 tilfælde har anvendt klyngebomber i befolkede områder i Ukraine.

- Hjem og administrative bygninger, hospitaler og skoler, vandværker og elektriske systemer er ikke blevet skånet, siger hun.

Brugen af klyngebomber er i strid med international ret. Det skyldes, at dette våben rammer bredt og vilkårligt, og at der derfor er stor risiko for at ramme civile, hvis det bruges i tætbefolkede områder.

Rusland har tidligere afvist, at civile er blevet ramt i det, den russiske regering betegner som en "specialoperation", der skal "afnazificere" Ukraine.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Aldi opgiver Danmark - ny ejer overtager de fleste butikker
Luk