FN: Fødevarekrise vil forværre verdens flygtningekrise

Årsrapport fra UNHCR betegner nye tal over verdens flygtningestrømme som "svimlende".

Interne flygtninge i Sydsudan i en lejr under FN's beskyttelse. FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, som i år for første gang har registreret flere end 100 millioner flygtninge på globalt plan, advarer om, at fødevarekrisen affødt af krigen i Ukraine vil tvinge flere fattige på flugt. (Arkivfoto) <i>Sam Mednick/Ritzau Scanpix</i>

Interne flygtninge i Sydsudan i en lejr under FN's beskyttelse. FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, som i år for første gang har registreret flere end 100 millioner flygtninge på globalt plan, advarer om, at fødevarekrisen affødt af krigen i Ukraine vil tvinge flere fattige på flugt. (Arkivfoto) Sam Mednick/Ritzau Scanpix

FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, advarer om, at fødevarekrisen affødt af krigen i Ukraine vil tvinge flere fattige på flugt.

Organisationen har i maj i år for første gang registreret flere end 100 millioner flygtninge på globalt plan.

- Det høje antal af flygtninge er en dramatisk milepæl, siger FN's højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi.

Han siger, at Ruslands invasion i Ukraine har drevet millioner på flugt og udløst store prisstigninger på fødevarer på grund af den blokerede eksport af ukrainsk korn.

- Hvis man har en fødevarekrise oven i alt dette - krig, krænkelser af menneskerettigheder, klimaforandringer - så vil udviklingen med nye flygtningestrømme accelererer, siger Grandi. Han betegner de nye flygtningetal som "svimlende".

Ved indgangen til 2022 var 89,3 millioner mennesker på flugt fra krig og forfølgelse i verden.

Det var en forøgelse på otte procent i forhold til året før - og dobbelt så mange som for ti år siden, viser den årlige rapport om verdens flygtningestrømme fra UNHCR.

Allerede før de russiske styrker gik ind i Ukraine havde UNHCR registreret flere flygtninge end nogensinde før.

– Enten må det internationale samfund arbejde sammen om at gribe ind for disse menneskelige tragedier og løse konflikter og finde varige løsninger. Ellers vil denne forfærdelige udvikling fortsætte, siger Grandi.

Omkring 17 procent af alle flygtninge befinder sig i rige lande, mens de øvrige 83 procent ved årsskiftet var i lavindtægtslande og middelindtægtslande, siger UNHCR i årsrapporten.

Tyrkiet var ved årsskiftet hjem for næsten 3,8 millioner flygtninge - flere end noget andet land i verden. Uganda og Pakistan deler andenpladsen med 1,5 millioner flygtninge hver.

Tyskland har 1,3 millioner flygtninge.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden