FN: Temperaturen i Europa stiger hurtigere end andre steder

Temperaturen i Europa stiger hurtigere end i resten af verden, lyder rapport fra meteorologiske organisation.

En kvinde køler sig i vand fra et springvand i det centrale Rom under en intens hedebølge i sommer. Nu siger FN's meteorologisk organisation, at den gennemsnitlige temperatur i Europa er steget med 0,5 grader for hver årti. <i>Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix</i>

En kvinde køler sig i vand fra et springvand i det centrale Rom under en intens hedebølge i sommer. Nu siger FN's meteorologisk organisation, at den gennemsnitlige temperatur i Europa er steget med 0,5 grader for hver årti. Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix

Temperaturen i Europa er steget mere end det dobbelte af det globale gennemsnit over de sidste mere end 30 år.

Det er den mest hastige stigning på noget kontinent på Jorden.

Det fremgår af en rapport fra FN's meteorologiske organisation, WMO, der er offentliggjort onsdag.

Siden 1991 er den gennemsnitlige temperatur i Europa steget med 0,5 grader for hvert tiår, hedder det.

Det har blandt andet betydet, at gletsjere i Alperne og i Grønland er smeltet med 30 meter mellem 1997 og 2021.

Sidste år oplevede Grønland den største afsmeltning af indlandsisen, og for første gang blev der registreret regn på indlandsisens højeste punkt.

WMO advarer om, at uanset hvor meget den globale opvarmning vil stige, så kan temperaturen i Europa generelt fortsætte med at stige mere end det globale gennemsnit.

- Europa fremstår som et øjebliksbillede på en verden med stigende varme, og det advarer os om, at selv lande, der er godt forberedte, ikke kan føle sig sikre overfor, hvad der sker ved hændelser med ekstremt vejr, siger WMO's leder, Petteri Taalas.

Men han konstaterer samtidig, at Europa er helt i front i sammenligning med andre dele af verden, når det gælder tiltag mod den globale opvarmning.

Den nye rapport offentliggøres forud for klimatopmødet Cop-27 i Egypten. Det indledes 6. november i Sharm-el-Sheikh.

I den forgangne sommer oplevede store del af Europa effekterne af ekstremt vejr. Der var gentagne hedebølger i store del af Central- og Sydeuropa.

I blandt andet floden Rhinen, der er er en livsnerve i Tyskland for transport af varer, faldt vandstanden så dramatisk, at skibspramme havde svært ved at sejle på floden.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.