Første skib med hvede har forladt ukrainsk havn

14 skibe med korn har forladt Ukraine, siden kornaftale blev indgået. Fredag var et skib lastet med hvede.

Et skib med hvede har fredag forladt havnen i Tjornomorsk. <i>Ukrainian Infrastructure Ministr/Reuters</i>

Et skib med hvede har fredag forladt havnen i Tjornomorsk. Ukrainian Infrastructure Ministr/Reuters

For første gang, siden en aftale om korneksport blev underskrevet, er et skib med hvede fredag sejlet ud fra en ukrainsk havn ved Sortehavet.

Det oplyser det tyrkiske forsvarsministerium.

Skibet er et af to skibe, der fredag har forladt ukrainske havne med korn. Det fragter 3050 ton hvede og er sejlet ud fra havnen i Tjornomorsk.

I alt er 14 skibe sejlet afsted fra ukrainske havne, siden Ukraine og Rusland - med hjælp fra Tyrkiet og FN - underskrev en aftale for tre uger siden.

Frem til fredag havde ingen af skibene haft hvede om bord. De har i stedet eksporteret eksempelvis majs og solsikkeolie. Et skib har fredag også forladt havnen Pivdennyj med 60.000 ton majs om bord.

Aftalen mellem Ukraine og Rusland blev underskrevet i Tyrkiet den 22. juli.

Aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra de sydlige ukrainske havne Odesa, Tjornomorsk og Pivdennyj.

Ukraine er normalt en af verdens største eksportører af hvede. Landet har dog ikke kunnet eksportere korn, siden Ruslands invasion 24. februar.

Det har betydet, at flere millioner ton korn har hobet sig op i de ukrainske havne. Den situation har presset priserne på fødevarer i vejret.

FN har advaret om, at manglen på hvede, majs og andre afgrøder fra Ukraine kan føre til sult i fattigere dele af verden.

Hidtil har ingen af de skibe, der er sejlet afsted de seneste uger, haft kurs mod de mest udsatte lande. Ukraine oplyste torsdag dog, at der er planer om, at et skib inden længe sejler til det østafrikanske land Etiopien.

Som en del af kornaftalen er der i den tyrkiske storby Istanbul blevet etableret et fælles center for koordineringen af eksporten.

Her skal skibene, der sejler ud fra ukrainske havne, undersøges. Blandt andet skal det sikres, at skibene ikke fragter våben.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden