Første skib med korn når tyrkisk farvand og inspiceres onsdag

Fragtskibet "Razoni" med 26.000 tons majs om bord er ude af ukrainsk farvand og ankommer til Tyrkiet.

Fragtskibet "Razoni" nærmer sig tirsdag aften Istanbul i Tyrkiet, hvor det skal inspiceres onsdag morgen. <i>Umit Bektas/Reuters</i>

Fragtskibet "Razoni" nærmer sig tirsdag aften Istanbul i Tyrkiet, hvor det skal inspiceres onsdag morgen. Umit Bektas/Reuters

Skibet "Razoni", der er det første fragtskib til at forlade en ukrainsk havn siden kornaftalen mellem Ukraine og Rusland, har tirsdag nået tyrkisk farvand.

Det skriver nyhedsbureauet AFP, der er til stede ved Bosporusstrædet i Istanbul.

Onsdag morgen skal skibet inspiceres nær Istanbul af både ukrainske og russiske myndigheder, inden turen går videre mod Libanon. Det oplyser det tyrkiske indenrigsministerium.

Tyrkiet har spillet en central rolle i FN-aftalen om korneksport fra 22. juli mellem Ukraine og Rusland, idet landet har ageret mægler.

Ved inspektionen onsdag, der også har deltagelse af Tyrkiet og FN, skal det tjekkes, om det hele foregår i overensstemmelse med aftalen.

Til det formål har de fire parter etableret et fælles center for koordineringen af eksporten i Istanbul.

Centeret ligger i Istanbul, fordi Bosporusstrædet, som skibene skal igennem for at komme fra Sortehavet videre til øvrige verdenshave, skærer midt igennem byen.

Om bord "Razoni", der sejler under sierraleonsk flag, er 26.000 tons majs.

Ifølge Ukraine er yderligere 16 skibe lastet med korn og klar til at sejle fra de tre ukrainske havne, der indgår i kornaftalen.

Men tidligere tirsdag lød det fra en højtstående tyrkisk embedsmand, at forventningen er, at kun et skib om dagen vil sejle fra ukrainske havne med korn.

- Hvis intet går galt, vil det blive eksporteret via et skib om dagen det næste stykke tid, sagde embedsmanden, der ønskede at være anonym, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der skulle angiveligt ligge mere end 20 millioner ton korn på lagre i Ukraine.

Lagrene har hobet sig op efter den russiske invasion af landet i slutningen af februar.

Ukraine er normalt blandt verdens største eksportører af korn.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden