Første skib med ukrainsk korn sejler videre efter inspektion

Det tog tre timer for relevante myndigheder at inspicere skib med ukrainsk korn, der har kurs mod Libanon.

De relevante myndigheder fra Rusland, Ukraine og Tyrkiet samt repræsentanter fra FN har efter en inspektion givet skibet "Razoni" grønt lys til at sejle videre. <i>Umit Bektas/Reuters</i>

De relevante myndigheder fra Rusland, Ukraine og Tyrkiet samt repræsentanter fra FN har efter en inspektion givet skibet "Razoni" grønt lys til at sejle videre. Umit Bektas/Reuters

Inspektionen af skibet "Razoni" med ukrainsk korn om bord er gennemført.

De relevante myndigheder fra Rusland, Ukraine og Tyrkiet samt repræsentanter fra FN har givet skibet grønt lys til at sejle videre.

Det oplyser det tyrkiske udenrigsministerium og FN ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Omkring klokken 13.30 dansk tid fortsatte skibet igennem Bosporusstrædet og sin færd mod Libanon. Det ventes at være fremme om fire-fem dage.

Inspektionen tog ifølge FN cirka tre timer.

"Razoni", som har over 26.000 ton majs om bord, forlod mandag den ukrainske havneby Odesa.

Skibet er det første med korn om bord, som har forladt en ukrainsk havn siden den russiske invasion af Ukraine i slutningen af februar.

Fra tyrkisk side lød det tirsdag, at der formentlig kun ville sejle et skib med korn fra Ukraine om dagen det næste stykke tid. Men den succesfulde inspektion betyder, at op mod tre skibe kan sejle afsted dagligt.

Det siger en tyrkisk embedsmand til Reuters.

Rusland har siden invasionen blokeret for eksporten af korn fra Ukraine. Men en aftale mellem Rusland og Ukraine 22. juli, som blev indgået via hjælp fra Tyrkiet og FN, har åbnet for, at Ukraine igen kan eksportere korn til resten af verden.

Ukraine er normalt en af verdens største eksportører af korn. Landet menes at ligge inde med omkring 20 millioner ton korn af forskellige slags. Kornbeholdningen har hobet sig op siden den russiske invasion.

En del af aftalen indebærer, at skibene skal inspiceres af myndigheder fra de forskellige parter.

De skal tjekke, at det hele foregår i overensstemmelse med den aftale, der er indgået om korneksporten.

Til det formål har de etableret et fælles center for koordineringen af eksporten i Istanbul, Tyrkiet.

Centeret ligger i Istanbul, fordi Bosporusstrædet, som skibene skal igennem for at komme fra Sortehavet videre til øvrige verdenshave, skærer midt igennem Istanbul.

FN-aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra tre sydlige ukrainske havne. De tre havne er Odesa, Tjernomorsk og Pivdennyj.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden