Forsker: Pelosi i Taiwan kan eskalere flere konflikter

Forholdet mellem USA og Kina er tæt på historisk dårligt. Et besøg i Taiwan risikerer at eskalere konflikten.

Nancy Pelosi er en udtalt Kina-kritiker, og man skal se hendes eventuelle besøg i Taiwan som en selvstændig beslutning, mener Kina-forsker. (Arkivfoto). <i>J. Scott Applewhite/Ritzau Scanpix</i>

Nancy Pelosi er en udtalt Kina-kritiker, og man skal se hendes eventuelle besøg i Taiwan som en selvstændig beslutning, mener Kina-forsker. (Arkivfoto). J. Scott Applewhite/Ritzau Scanpix

Det er en stor provokation, som USA smider i hovedet på Kina, hvis Nancy Pelosi besøger Taiwan.

Det mener Andreas Bøje Forsby. Han forsker i Kinas udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

Et besøg fra formanden for Repræsentanternes Hus i USA risikerer at sætte turbo på flere igangværende konflikter.

For det første konflikten mellem USA og Kina.

- Det ligger kineserne stærkt på sinde at sikre en genforening med Taiwan, og derfor bliver ethvert skridt fra amerikansk side på at opmuntre selvstændighedskræfterne i Taiwan mødt med stærk fordømmelse fra Kina, siger Andreas Bøje Forsby.

Der har gennem de sidste fire år været mange amerikanske besøg i Taiwan. Men det er første gang i 25 år, at en så højtstående repræsentant fra USA lægger vejen forbi, hvis besøget finder sted.

Det gør det ifølge flere medier i Taiwan, som ikke anerkendes som selvstændig af Kina.

Det sker på et tidspunkt, hvor forholdet mellem USA og Kina er tæt på historisk dårligt, mener forskeren.

- Siden 2018 er forholdet for alvor blevet værre, og med de tiltagende spændinger er man sågar begyndt at diskutere risikoen for en væbnet konflikt, som involverer begge parter, siger han og tilføjer:

- Der er bred enighed om, at Taiwan-spørgsmålet indebærer den største risiko for at fremprovokere en sådan væbnet konflikt.

Forholdet mellem Taiwan og Kina risikerer at blive værre med et besøg fra Pelosi.

Kina vil muligvis finde en måde at straffe Taiwan på, og det kan ske ved, at det kinesiske militær opruster sin tilstedeværelse omkring landet.

- Det kan være, at de ikke blot nøjes med at sende militærfly ind i Taiwans luftforsvars identifikationszone, som de ofte har gjort de senere år, men at de ligefrem sender dem ind i Taiwans territorielle luftrum eller måske endda ind over øen, siger Andreas Bøje Forsby.

- Hvis Taiwan føler sig tvunget til at svare kraftfuldt igen, er der bestemt en risiko for, at tingene spinner ud af kontrol.

Når Nancy Pelosi overvejer et besøg i Taiwan som led i hendes Asien-tur, skal det ikke ses som en koordineret amerikansk beslutning.

I det hele taget taler forskellige politiske aktører i USA langt fra med den samme stemme, når det kommer til landets Taiwan-politik, mener forskeren.

- Pelosis besøg er ikke nødvendigvis aftalt med Biden-administrationen. Som forkvinde for Repræsentanternes Hus har hun sin frie vilje til at rejse til Taiwan, hvis hun ønsker det. Og hun har aldrig været bange for at provokere den kinesiske regering, siger Andreas Bøje Forsby.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.