Forskergruppe skal kortlægge coronavirus' påvirkning af hjernen

EU støtter forskning med 8,4 millioner euro. Projektet skal se nærmere på coronas neurologiske påvirkning.

En sygeplejerske forbereder et stik med en coronavaccine. Nyt forskningsprojekt skal kortlægge, hvordan virus rammer hjernen. (Arkivfoto). <i>Michele Tantussi/Reuters</i>

En sygeplejerske forbereder et stik med en coronavaccine. Nyt forskningsprojekt skal kortlægge, hvordan virus rammer hjernen. (Arkivfoto). Michele Tantussi/Reuters

En international forskergruppe skal kortlægge, hvordan coronavirus påvirker hjernen. Forskningsprojektet er finansieret af EU.

Det skriver nyhedsbureauerne svenske TT og norske NTB.

Flere personer har meldt om både midlertidige og langvarige neurologiske og psykiatriske symptomer på coronavirus.

For nogle er symptomerne på coronavirus nedsat smags- og lugtesans, koncentrationsvanskeligheder og svækket hukommelse.

Nogle får også forhøjet risiko for slagtilfælde, og en del får til og med forandringer i hjernen. Det skriver universitetet i Umeå, som leder den svenske del af projektet.

Projektets mål er at finde ud af, hvilken type af hjerneceller, som er udsat for covid-19, samt hvordan skaden sker. Men også hvad der gør folk henholdsvis sårbare og modstandsdygtige mod komplikationerne.

- Forhåbentligt kan øget kendskab åbne for mere viden og nye fremtidige behandlinger, som kan mindske langtidseffekterne af covid-19, som ellers vil være en stor belastning for samfundet, siger Anne-Marie Fors Connolly fra Umeå Universitet i en pressemeddelelse ifølge NTB.

Projektet vil bruge data fra folk i Sverige og Finland og kortlægge neurologiske og psykiatriske senfølger. Forskerne vil undersøge underliggende sygdomsmekanismer i håb om at kunne forudsige risikoen for neurologiske symptomer.

Tidsrammen for projektet er fem år. Det er finansieret af EU med 8,4 millioner euro svarende til knap 62,5 millioner danske kroner.

Ud over Umeå Universitet deltager også universiteter og lægeklinikker fra Belgien, Tyskland, Finland, Italien, Holland og Israel.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.