Forsvarsminister: Ingen beviser for russisk tilbagetrækning

Bødskov håber på fredelig løsning i Ukraine, men ser fortsat behov for, at Nato fastholder højt beredskab.

(Arkivfoto) Forsvarsminister Morten Bødskov (S) håber på en fredelig løsning i Ukraine, men mangler fortsat at se beviser for russisk tilbagetrækning. <i>Keld Navntoft/Ritzau Scanpix</i>

(Arkivfoto) Forsvarsminister Morten Bødskov (S) håber på en fredelig løsning i Ukraine, men mangler fortsat at se beviser for russisk tilbagetrækning. Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Der mangler beviser for, at Rusland rent faktisk har gennemført en tilbagetrækning fra grænsen til Ukraine.

Det siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) før Nato-møde i Bruxelles onsdag.

- Der er kommet forskellige meldinger om Ruslands intentioner de seneste dage. Det er vigtigt at understrege, at vi mangler at se konkrete beviser. Og også reel vilje til at finde en fredelig løsning, siger Morten Bødskov.

Udmeldingen kommer, efter at det russiske forsvarsministerium både tirsdag og onsdag har frigivet videoer, der angiveligt viser en tilbagetrækning fra Ukraine.

De russiske meldinger er det første tegn på en mulig opblødning af den anspændte situation. Det giver håb om, at det måske er muligt at finde en fredelig løsning på situationen.

Videoerne er blevet frigivet, efter at flere vestlige ledere i de seneste dage og uger har været i kontakt med Putin. Senest Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, der mødte Putin tirsdag.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, understregede dog allerede tirsdag, at der endnu ikke er konkrete beviser for tilbagetrækningen. Onsdag kommer samme melding fra Morten Bødskov og den britiske forsvarsminister, Ben Wallace.

Ifølge Morten Bødskov er der bred opbakning fra Folketinget til om nødvendigt at øge Danmarks bidrag til Natos "afskrækkelse" af Rusland.

- I forvejen bidrager vi med F-16 i Baltikum. Vi har fremrykket kampfly til Bornholm. Vi har samlet en kampbataljon i Slagelse. Det er alt sammen elementer, der kan bidrage til afskrækkelsen. Hvis det skal styrkes, så tager vi tager nu stilling til det konkrete bidrag, siger Morten Bødskov.

Både vestlige ledere og efterretningstjenester har peget på onsdag som en mulig dag for et russisk angreb på Ukraine. Ukraines forsvarsminister, Oleksii Reznikov, betegner dog onsdag morgen sikkerhedssituationen som stabil.

Selv om det styrker håbet om, at der fortsat er en åbning for diplomatiet, så efterlyser Morten Bødskov dog fortsat en "stærkere og reel vilje" fra Rusland til at finde en fredelig løsning. Derfor kan det blive nødvendigt at forstærke afskrækkelsen af Rusland.

- Det er vigtigt, at dialogen fortsætter. Det er en alvorlig situation, Rusland har bragt både Ukraine og Europa i. Derfor er det ene og alene Rusland, der kan sende de rigtige signaler, så vi kan få deeskaleret situationen, siger Morten Bødskov.

Han deltager onsdag og torsdag i et møde for Nato-forsvarsministrene i Bruxelles. Her skal ministrene diskutere situationen i Ukraine og også mødes virtuelt med Ukraines forsvarsminister, Oleksii Reznikov.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.