Frankrig er klar til at tage kul og olie med i sanktioner

EU overvejer at inddrage energi i en femte sanktionspakke mod Rusland, siger EU-kommissær.

Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, ønsker lige som resten af de i alt 27 EU-lande nye sanktioner mod Rusland. Frankrig er åben for at inddrage kul og olie i femte sanktionspakke. <i>Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix</i>

Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, ønsker lige som resten af de i alt 27 EU-lande nye sanktioner mod Rusland. Frankrig er åben for at inddrage kul og olie i femte sanktionspakke. Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix

EU overvejer at inddrage energi i en femte sanktionspakke mod Rusland. Det siger EU's handelskommissær, Valdis Dombrovskis, og den franske finansminister, Bruno Le Maire.

Dermed kan EU være på vej til at trappe sanktioner op til at ramme Rusland på det område, som vil gøre mest ondt: Indtjeningen på energieksport.

Udmeldingen kommer på et pressemøde efter finansministrenes møde i Luxembourg tirsdag.

- Frankrig er villig til at inddrage kul og olie i nye EU-sanktioner. Men det vigtigste er, at vi tager beslutningen samlet. Det vil vi gøre på baggrund af et udspil fra EU-Kommissionen, siger Bruno Le Maire.

Han lægger dermed op til, at det er op til EU-Kommissionen at udfærdige et udkast til den femte sanktionspakke. Derefter skal EU-landene godkende den.

Her skal EU-Kommissionen træde varsomt. Spørgsmålet om restriktioner på energi har flere gange truet med at splitte EU-landene. Der er nemlig stor forskel på, hvor afhængige landene er af russisk energi.

Frankrig lægger dog op til at ramme olie og kul, som er de to energiformer, det skønnes at være lettest at finde erstatninger for. Blandt andre Tyskland og Italien er stærkt afhængige af russisk gas, og det er måske årsagen til, at den franske finansminister ikke nævner den energiform.

Ifølge Bruno Le Maire var der dog på tirsdagens møde enighed mellem de 27 EU-landes finansministre om, at sanktionerne skal trappes op.

Men ud over energi ventes de nye sanktioner også at ramme en række andre område som handel samt bestemte russiske personer og virksomheder.

- Den femte sanktionspakke er fortsat under forberedelse, så jeg kan ikke gå i detaljer, siger EU's handelskommissær, Valdis Dombrovskis.

Han bekræfter dog, at EU-Kommissionen overvejer at tage energi med i sanktionspakken og nævner specifikt kul.

- Men sanktionspakken handler ikke kun om energi. Der vil også være nye sanktioner mod personer. Der vil være handelssanktioner og sanktioner mod transportsektoren.

- Men for at vedtage sanktionerne, så skal der være enstemmighed blandt de 27 EU-lande, understreger Valdis Dombrovskis.

Finansministrenes møde blev holdt, mens der er tiltagende kritik af Ruslands fremfærd i Ukraine.

Beskyldninger om russiske krigsforbrydelser mod civile i den ukrainske by Butja har øget presset for at gennemføre nye sanktioner mod Rusland.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden