Frankrigs venstrefløj i sjælden enighed for at stække Macron

Præsident Emmanuel Macron har store reformplaner. Det har skræmt venstrefløjen til en sjældent set enighed.

I spidsen for koalitionsaftalen står Jean-Luc Mélenchon (t.v.) og hans parti, La France Insoumise. Målet er at forhindre Macron i at nå sine politiske mål. <i>Joel Saget/Ritzau Scanpix</i>

I spidsen for koalitionsaftalen står Jean-Luc Mélenchon (t.v.) og hans parti, La France Insoumise. Målet er at forhindre Macron i at nå sine politiske mål. Joel Saget/Ritzau Scanpix

Frankrigs venstrefløj er onsdag nået frem til en koalitionsaftale frem mod parlamentsvalget i juni.

Det er sket efter flere dage med svære forhandlinger.

Målet er at sikre, at den nyligt genvalgte præsident, Emmanuel Macron, ikke får et flertal og dermed muligheden for at få gennemført kontroversielle reformplaner. Det gælder blandt andet planer om at rykke pensionsalderen fra 62 til 65 år.

Aftalen kan blive første gang, at den franske venstrefløj står samlet i 20 år, hvis den bliver endeligt bekræftet.

- Vi ønsker at have parlamentsmedlemmer i flertallet af valgkredsene for at forhindre Macron i at fortsætte sin brutale og uretfærdige politik og besejre den yderste højrefløj, står der i en erklæring

I spidsen for aftalen står Jean-Luc Mélenchon og hans parti, La France Insoumise, der måske bedst oversættes til Ukuelige Frankrig.

Han var venstrefløjens bedste bud på en præsident ved det netop overståede præsidentvalg og forsøger nu at blive premierminister i stedet.

De Grønne og det franske kommunistparti har allerede tilsluttet sig aftalen, og onsdag er også Socialistpartiets (PS) gået med i en såkaldt principaftale.

Den mangler dog endnu at blive endeligt godkendt i Socialistpartiets landsråd. Kilder tæt på partiet siger, at det ikke er en formsag.

Den politiske historiker Gilles Candar kalder et samlet venstre "en vigtig begivenhed". Men han understreger, at der er store spørgsmål i forhold til, om koalitionen kan lykkes med at komme til magten. Det er også højst usikkert, om den kan holde sammen, påpeger han.

Store politiske uenigheder har gjort forhandlingerne svære. La France Insoumise har truet med at ville fravige visse bestemmelser i EU-traktater, og det har blandt andet været en kilde til uenighed.

I fransk politik falder parlamentsvalg altid kort tid efter et præsidentvalg. Her er der tradition for, at præsidenten får et parlament, der vil det samme politisk som præsidenten selv.

Et tvungent partnerskab mellem Macron som præsident og Mélenchon som premierminister ville være en sjælden begivenhed. Analytikere anser det dog stadig for at være usandsynligt.

Første runde af valget til Nationalforsamlingen afholdes efter planen den 12. juni. En uge efter afholdes anden runde.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.