Fransk premierminister advarer om energirationering til vinter

Frankrig kan blive nødt til at spare på energien med kvoter, lyder det fra premierminister Elisabeth Borne.

- Hvis vi ender med at rationere, vil virksomhederne være de mest berørte, og desværre bliver vi nødt til at være forberedte til det, siger Elisabeth Borne, Frankrigs premierminister. <i>Sarah Meyssonnier/Reuters</i>

- Hvis vi ender med at rationere, vil virksomhederne være de mest berørte, og desværre bliver vi nødt til at være forberedte til det, siger Elisabeth Borne, Frankrigs premierminister. Sarah Meyssonnier/Reuters

Den franske premierminister, Elisabeth Borne, har mandag advaret landets erhvervschefer om mulig rationering af energi den kommende vinter. Samtidig opfordrer hun dem til at reducere forbruget.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Hvis vi handler samlet, kan vi overvinde risikoen for knaphed, men hvis ikke alle tager del, og hvis alle de værste scenarier realiserer sig, kan vi blive tvunget til at indføre restriktioner for forbrugerne, siger Borne ifølge AFP.

- Hvis vi ender med at rationere, vil virksomhederne være de mest berørte, og desværre bliver vi nødt til at være forberedte på det, fortsætter hun.

Borne fortæller, at regeringen allerede er i færd med at udarbejde beredskabsplaner, herunder et "kvote handelssystem", som vil gøre det muligt for virksomheder at købe og sælge energikvoter.

Regeringen er også parat til at hjælpe virksomheder, der vil være "slemt berørt" af en mulig rationering.

Den klare advarsel om rationering af energi fra regeringen understreger politikernes indsats i forhold til at forberede både befolkningen og erhvervslivet på vidtrækkende konsekvenser af krigen i Ukraine.

Krigen, der begyndte med Ruslands invasion af nabolandet 24. februar, har udløst stigende priser på blandt andet gas.

Rusland har skåret ned på gasforsyningen til Europa, og det presser de europæiske lande. Især Tyskland har taget et stort slag. Landet har fået skåret tilførslen af russisk gas med hele 80 procent.

Derfor har en række europæiske lande taget konsekvensen af den energikrise, der kommer som følge af krigen i Ukraine.

Tyskland, Østrig og Spanien er blandt de lande, som indfører konkrete initiativer for at spare på strømforbruget allerede nu.

EU-landene blev i slutningen af juli enige om en aftale, hvor landene i første omgang frivilligt skal reducere deres forbrug af gas med 15 procent i perioden fra 1. august i år til 31. marts næste år.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.