Global opvarmning over 1,5 grader vil gøre uoprettelig skade

Global opvarmning på 1,5 grader vil medføre "uoprettelige" skader på naturen, fastslår FN's Klimapanel.

Global opvarmning på 1,5 grader vil gøre uoprettelig skade på naturen. For eksempel vil gletsjere forsvinde og ikke kunne komme tilbage igen. Her ses en smeltende gletsjer på Svalbard i Norge. (Arkivfoto). <i>Olivier Morin/Ritzau Scanpix</i>

Global opvarmning på 1,5 grader vil gøre uoprettelig skade på naturen. For eksempel vil gletsjere forsvinde og ikke kunne komme tilbage igen. Her ses en smeltende gletsjer på Svalbard i Norge. (Arkivfoto). Olivier Morin/Ritzau Scanpix

Med den nuværende kurs er kloden på vej mod "uoprettelige" skader på naturen. De vil indtræffe, når den globale opvarmning når 1,5 grader.

Det fastslår FN's Klimapanel (IPCC) i en ny rapport mandag.

Rapporten er anden del af IPCC's sjette hovedrapport og er blevet til i et stort samarbejde mellem hundredvis af forskere. Den baserer sig på en omfattende gennemgang af eksisterende forskning.

Ifølge klimapanelet er temperaturen allerede steget med 1,1 grader sammenlignet med niveauet før industrialiseringen.

Der er mindst 50 procents sandsynlighed for, at den globale opvarmning når eller overstiger 1,5 grader inden 2040 ifølge IPCC.

Adrian Lema, chef for Nationalt Center for Klimaforskning ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), kalder rapporten en hjørnesten for klimavidenskaben.

Han påpeger, at verden har kurs mod 2,7 graders opvarmning i slutningen af århundredet. Og at der er risiko for, at de 1,5 grader nås allerede om ti år.

- FN's Klimapanel peger på, at selv hvis vi kommer over 1,5 grader og kommer ned igen under den her grænse, så vil der være uoprettelige skader, som er sket på vores natur.

- Eksempler på det er, at gletsjere og iskapper forsvinder og ikke kommer tilbage igen. Kyster vil erodere og ikke komme tilbage igen. Det vil sige kyststrækninger, som trækker sig tilbage, siger han.

Uoprettelige skader på naturen omfatter også dyr. Hvis opvarmningen når 1,5 grader, vurderes det, at op mod 14 procent af arterne på landjorden - både dyr og planter - vil være i "meget høj risiko" for at uddø.

Ved temperaturstigninger på 3,0 grader er det op til 29 procent af arterne, der er i højrisiko. Og ved 5,0 grader er det op mod 48 procent.

Hvis den globale opvarmning når 1,5 grader inden 2040, vil det også "uundgåeligt" føre til flere klimafarer. Og det vil udgøre flere risici for både økosystemer og mennesker.

Klimafarer er for eksempel oversvømmelser, tørke, storme og andet ekstremt vejr.

Niveauet af risici afhænger af, hvordan verden handler de kommende årtier.

Handlinger inden for den nære fremtid, som holder den globale opvarmning tæt på 1,5 grader, vil "betydeligt mindske" de forventede tab og skader relateret til klimaforandringer for mennesker og økosystemer.

Det påpeges dog videre, at det er for sent at forhindre alle de negative konsekvenser.

Men omfanget vil afhænge af, hvor meget der bliver gjort inden for de kommende årtier.

- Omfanget af klimaforandringer og tilknyttede risici afhænger stærkt af den nære fremtids handlinger inden for reduktion og tilpasning, hedder det i rapporten.

Det understreges også, at højere temperaturer vil føre til flere tab og skader.

I det hele taget er det noget skidt, hvis den globale opvarmning overstiger 1,5 grader, som den har kurs mod. Uanset hvornår det sker.

Mennesker og naturen står over flere "alvorlige risici" sammenlignet med at holde temperaturstigningen under 1,5 grader.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.