Grundstødt kornskib fra Ukraine stopper skibsfart i Tyrkiet

Der er lukket for skibsfart i Bosporusstrædet, efter at et fragtskib med korn fra Ukraine er stødt på grund.

Fragtskibet "Lady Zehma", der transporterer korn fra Ukraine, ses her torsdag aften i Bosporusstrædet i Istanbul, hvor det er stødt på grund. <i>Yoruk Isik/Reuters</i>

Fragtskibet "Lady Zehma", der transporterer korn fra Ukraine, ses her torsdag aften i Bosporusstrædet i Istanbul, hvor det er stødt på grund. Yoruk Isik/Reuters

Et fragtskib med mere end 3000 ton korn fra Ukraine er torsdag stødt på grund i Bosporusstrædet i Istanbul i Tyrkiet.

Som følge heraf er der lukket for skibsfart i strædet, som forbinder Sortehavet med Marmarahavet og adskiller Tyrkiets europæiske og asiatiske del.

Det 173 meter lange fragtskib "Lady Zehma" stødte på grund omkring klokken 18.00 lokal tid som følge af en fejl på haleroret.

Det oplyser guvernørkontoret i Istanbul.

Ingen kom til skade under hændelsen, og skibet blev hurtigt forankret.

Den igangværende krig i Ukraine havde indtil for godt en måned siden sat en stopper for al eksport af korn fra ukrainske havne.

Det har betydet, at flere millioner ton korn har hobet sig op i de ukrainske havne ved Sortehavet. Den situation har presset priserne på fødevarer i vejret, og det har særligt skabt udfordringer i udsatte lande i det østlige Afrika.

Den 22. juli blev der - med hjælp fra FN og Tyrkiet - indgået en aftale mellem Ukraine og Rusland. Den betyder, at der er åbnet for korneksport fra de sydlige ukrainske havne Odesa, Tjornomorsk og Pivdennyj.

Som en del af kornaftalen er der i den tyrkiske storby Istanbul blevet etableret et fælles center for koordineringen af eksporten, Joint Coordination Centre (JCC)

Her skal skibene, der sejler ud fra ukrainske havne, undersøges. Blandt andet skal det sikres, at skibene ikke fragter våben.

Til og med onsdag havde 1,55 millioner ton korn og andre fødevarer forladt Ukraine under den nye aftale, oplyser JCC.

Rusland angreb Ukraine for godt et halvt år siden.

Det skete, da præsident Vladimir Putin i de tidlige morgentimer 24. februar meddelte, at han havde sat gang i en "særlig militær operation".

Få minutter senere var der meldinger om eksplosioner i flere ukrainske byer.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.