FN-chef på klimatopmøde: Vi kæmper for livet og vi taber

FN's generalsekretær siger på COP27, at valget står mellem "klimasolidaritet" eller "kollektivt selvmord".

- Vi står i et valg mellem klimasolidaritet eller kollektivt selvmord, siger FN's generalsekretær, António Guterres, henvendt til verdens ledere på klimatopmødet i Egypten. <i>David Dee Delgado/Reuters</i>

- Vi står i et valg mellem klimasolidaritet eller kollektivt selvmord, siger FN's generalsekretær, António Guterres, henvendt til verdens ledere på klimatopmødet i Egypten. David Dee Delgado/Reuters

FN's generalsekretær, António Guterres, siger i en tale på klimatopmødet i Egypten, at "vi står i en kamp for vort liv, og vi er ved at tabe".

- Vi står i et valg mellem klimasolidaritet eller kollektivt selvmord, siger Guterres henvendt til verdens ledere.

- Vi er med fuld fart på vej mod klimahelvede. Menneskeheden har et valg: at samarbejde eller gå til grunde, tilføjer han i en kort tale på COP27 i Sharm el Sheikh.

Guterres siger, at det er nødvendigt med en pagt mellem verdens rigeste og fattigste lande for at fremskynde overgangen fra brug af fossile brændstoffer til vedvarende energi.

Han beder også om mere finansiering. Det skal sikre, at de fattigere lande kan reducere deres udslip af drivhusgasser og håndtere følgerne af den globale opvarmning.

- De to største økonomier – USA og Kina – har et særligt ansvar for at gå sammen for at gøre en sådan pagt til virkelighed, tilføjer Guterres.

Det internationale samfund skal i Egypten inden for to uger nå frem til aftaler om, hvordan de værste konsekvenser af klimaforandringerne kan afværges.

COP27 blev indledt søndag og slutter fredag 18. november.

FN-chefen talte på dagen, hvor en række politiske ledere fra store dele af verden kommer til Sharm el-Sheik.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, sagde også tidligere mandag, at USA og Kina må betale mere til fattige lande, som er blevet ramt hårdt af følgerne af klimaforandringer.

Delegerede aftalte i weekenden, at det på topmødet skal diskuteres, hvorvidt og hvordan rige lande skal kompensere fattige lande, der er mest udsatte for klimaforandringerne.

Ved COP26, der sidste år blev holdt i Glasgow i Skotland, blokerede rige nationer for et forslag om klimakompensation til fattige lande.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.