Guvernør garanterer ret til abort i kølvandet på højesteretslæk

Kvinder fra hele USA, der ønsker abort, vil blive modtaget med åbne arme i New York, siger guvernør Hochul.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

New Yorks guvernør, Kathy Hochul, harcelerer i et opslag på Twitter mod USA's højesteret, som ifølge et lækket dokument i en indledende afstemning har stemt for at afskaffe den føderale garanti for retten til abort.

- Jeg nægter at lade mine børnebørn være nødt til at kæmpe for rettigheder, som generationer allerede har kæmpet for og vundet. Rettigheder, som bør være garanterede, skriver den 63-årige demokrat.

Lækket blev offentliggjort i mediet Politico. Ifølge mediet har fem ud af rettens ni højesteretsdommere stemt for at omgøre den historiske dom "Roe mod Wade" fra 1973, som gjorde det ulovligt for delstater at fjerne retten til abort.

Kathy Hochul garanterer, at retten til abort i New York vil stå ved magt - og være tilgængelig for alle USA's kvinder.

- Alle, som har brug for omsorg, vil blive modtaget i vores delstat med åbne arme. Abort vil altid være sikker og tilgængelig i New York, skriver hun på Twitter.

Også delstaten Californiens guvernør, demokratiske Gavin Newsom, har kritiseret det lækkede dokument på Twitter.

- Vores døtre, søstre, mødre og bedstemødre skal ikke ties ihjel. Verden vil snart høre deres raseri. Californien kommer ikke til at læne sig tilbage. Vi kommer til at slås som bare fanden, skriver Newsom.

Afstemningen i højesteret er ikke endelig, og det lækkede dokument er helt tilbage fra 10. februar. Der kan altså stadig komme ændringer - og de er måske allerede kommet - frem til at højesteret selv offentliggør sin afgørelse.

Står afstemningen imidlertid ved magt, betyder det ikke, at abort bliver ulovlig i USA.

Men den vil blåstemple lovgivning, som gør det ulovligt at få en abort - noget som adskillige delstater som Oklahoma, Texas og Mississippi allerede har gjort.

I Texas har man for eksempel indført en lov, som gør, at private borgere kan sagsøge klinikker, som foretager aborter efter seks ugers graviditet.

Der vil på den måde være masser at hente for en hvilken som helst borger, da man kan vinde 10.000 dollar - tilsvarende knap 71.000 kroner - i sager mod abortklinikker.

Andetsteds er det eksempelvis kun familiemedlemmer til det aborterede foster, som kan sagsøge.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.