Heathrow-ansatte vil strejke under allerede travl sommer

Mens flere europæiske lufthavne kæmper med tung sommertrafik, står en af de travleste over for en strejke.

En varslet strejke betyder, at der formentlig bliver endnu mere travlt end først antaget i løbet af sommeren i Heathrow-lufthavnen. <i>Frank Augstein/Ritzau Scanpix</i>

En varslet strejke betyder, at der formentlig bliver endnu mere travlt end først antaget i løbet af sommeren i Heathrow-lufthavnen. Frank Augstein/Ritzau Scanpix

Den store Heathrow-lufthavn, der ligger ved London og er en af Europas travleste, ser ud til at blive ramt af strejke i løbet af sommeren.

Det står klart efter en afstemning torsdag.

Her har 95 procent af luftfartsselskabet British Airways' ansatte i Heathrow stemt for at gennemføre en strejke. Det oplyser fagforeningen GMB.

Omkring 700 ansatte havde stemmeret, og cirka 80 procent af dem stemte.

Den varslede strejke er dårlige nyheder for både Heathrow og for de mange rejsende, der over sommermånederne skal forbi den enorme lufthavn.

Den ventes således at skabe ekstra stor travlhed og længere ventetider.

Flere lufthavne i Europa er i forvejen ramt af travlhed. Det skyldes blandt andet mangel på uddannet personale og folks store rejselyst efter mere end to år med nedlukninger og rejseforbud på grund af coronapandemien.

Ifølge fagforeningen GMB har British Airways forsømt at afskaffe en ti procents lønnedgang, som blev indført under coronaperioden.

- British Airways har prøvet at spise vores medlemmer af med krummer fra bordet i form af en ti procents engangsbonus. Men det rækker ikke, siger GMB-repræsentant Nadine Houghton i en udtalelse.

Der er ikke sat nogen dato på strejken. De ansatte skal varsle British Airways, senest to uger før selve strejken skal finde sted.

Storbritannien er i forvejen ramt af strejke i transportindustrien.

Torsdag var anden dag ud af tre varslede dage med togstrejke. Titusindvis af ansatte har nedlagt arbejdet, hvilket har skabt store trafikale problemer.

Strejken er blevet en realitet, efter at forhandlinger mellem transportforbundet RMT og togoperatørerne kollapsede mandag.

Parterne har været uenige om blandt andet løn og arbejdsforhold.

RMT mener, at strejken er nødvendig, fordi lønnen i branchen ikke har fulgt med inflationen, der er på sit højeste i 40 år.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.