Honduranske myndigheder melder om historisk kokafangst

1,6 millioner buske med kokablade er blevet fundet af honduranske myndigheder i en rekordstor fangst.

Honduranske soldater står i en kokaplantage under en operation i Honduras, hvor 1,6 millioner busker med kokablade er blevet fundet. <i>Honduras Army/Reuters</i>

Honduranske soldater står i en kokaplantage under en operation i Honduras, hvor 1,6 millioner busker med kokablade er blevet fundet. Honduras Army/Reuters

Myndigheder i Honduras oplyser mandag, at de har fundet mere end 1,6 millioner buske med kokablade.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er den vigtigste fangst af sin slags i landet, der forsøger at bekæmpe produktion af euforiserende stoffer.

- Dette er en historisk fangst. Vi har givet de kriminelle grupper, der smugler stoffer, et hårdt slag, siger Jose Coello, der er talsmand for landets væbnede styrker.

Kokablade anvendes til at fremstille det euforiserende stof kokain.

Embedsmænd fra det centralamerikanske land siger, at buskene blev fundet efter en tre dage lang operation, der foregik i weekenden.

Buskene befandt sig på mindst fire plantager i bjergrige egne i området Colón, der ligger ved Honduras' nordlige kyst.

Den seneste fangst betyder, at landet indtil videre i år har fundet 2,6 millioner buske. Det er en del højere end de 424.900 og 531.826 buske, der blev fundet i henholdsvis 2020 og 2021 ifølge sikkerhedsstyrkernes statistikker.

- Hele regeringen, forsvaret og sikkerhedsstrukturen arbejder på at forhindre, at vi bliver et rigtigt kokainproducerende land, siger viceforsvarsminister Elias Melgar i en udtalelse fra regeringen.

Honduras er i mere end to årtier blevet set som et transitområde for kokain på dets vej gennem Centralamerika fra Sydamerika til Mexico og USA, der er den største kokainforbruger ifølge forskere.

I april blev Honduras' tidligere præsident Juan Orlando Hernandez udleveret til USA. Han er sigtet for kokainimport.

Konkret beskylder amerikanske anklagere ham for at have bidraget til at smugle 500 ton narko - hovedsageligt fra Colombia og Venezuela - til USA via Honduras. Smuglingen blev ifølge anklagerne indledt i 2004, da han sad i landets parlament.

Her skulle han have modtaget millioner af dollar for at hjælpe narkosmuglerne. Blandt andet skulle den mexicanske kartelboss fra Sinaloa Joaquin "El Chapo" Guzman være blandt kunderne.

Pengene er gået til at finansiere Hernández' valgkampe og personlige udgifter, lyder anklagen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden