Iran anholder svensker for mistanke om spionage

Spændingerne mellem Sverige og Iran har taget til, efter en iraner blev idømt fængsel på livstid i Stockholm.

En svensk statsborger er blevet anholdt i Iran og mistænkes for spionage. Det oplyser det iranske efterretningsministerium i en erklæring.

Den anholdte har ifølge erklæringen haft kontakt med andre personer under Irans overvågning og besøgt Israel, der er Irans ærkefjende.

- Den mistænkte har været under overvågning under flere rejser til Iran på grund af mistænkelig adfærd og kontakter, lyder det i erklæringen.

Sveriges udenrigsministerium er bekendt med sagen.

- Dette er en kendt og igangværende sag, som udenrigsministeriet har arbejdet på i et stykke tid, oplyser en talsperson til ministeriet.

Det er meget sparsomt med detaljer om den anholdte. Hverken det iranske eller svenske ministerium oplyser detaljer heromkring. Heller ikke hvordan anholdelsen er foregået.

I maj blev det oplyst, at en svensk mand var blevet tilbageholdt i Iran. Det er uklart, om der er tale om den samme mand i erklæringen fra Iran.

I de seneste måneder er spændingerne steget mellem Iran og Sverige. Det har blandt andet handlet om anholdelsen og senere livstidsdommer til iraneren Hamid Noury i Stockholm.

Det nu 61-årige Hamid Noury blev for nylig idømt livsvarigt fængsel og udvisning for alvorlige forbrydelser mod international lov, herunder drab, i forbindelse med henrettelserne af politiske fanger i Iran i sommeren 1988.

Dommen fik Iran til at kalde sin svenske ambassadør hjem i protest. Iran har fordømt dommen og sagt, at den er politisk motiveret og uden juridisk grundlag.

Tilbageholdelsen af en svensker i maj er forbundet med retssagen mod Noury.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden


Breaking
Rapport afslører: Topledelsen har deltaget, når Søren Thorst har svinget sit kommunale kreditkort
Luk