Iran hjemkalder ambassadør i protest mod dom i Sverige

Ifølge Iran er livstidsdom til iransk statsborger i Sverige baseret på "fordrejede og opdigtede" anklager.

Iraneren Hamid Noury blev torsdag i sidste uge dømt for at have deltaget i massehenrettelser af hundredvis af politiske fanger i Iran i 1988 i et fængsel nær Teheran. Her ses demonstranter ude foran domstolen i Stockholm. <i>Staff/Reuters</i>

Iraneren Hamid Noury blev torsdag i sidste uge dømt for at have deltaget i massehenrettelser af hundredvis af politiske fanger i Iran i 1988 i et fængsel nær Teheran. Her ses demonstranter ude foran domstolen i Stockholm. Staff/Reuters

Som protest mod, at en iransk statsborger er blevet idømt livstidsfængsel ved en svensk domstol, hjemkalder Iran sin ambassadør i Stockholm.

Den 61-årige iraner Hamid Noury blev torsdag i sidste uge dømt for at have deltaget i massehenrettelser af hundredvis af politiske fanger i Iran i 1988 i et fængsel nær Teheran.

- Den islamiske republik Iran har i protest mod den ulovlige dom afsagt i Sverige mod Hamid Noury besluttet at tilbagekalde sin ambassadør i Stockholm til konsultationer, siger Nasser Kanani, der er talsmand for det iranske udenrigsministerium i en pressemeddelelse.

Talsmanden tilføjer, at dommen "er baseret på ubegrundede, fordrejede og opdigtede anklager.

Det svenske udenrigsministerium bekræfter i en mail til det svenske nyhedsbureau TT, at det er blevet informeret om hjemkaldelsen.

- Iran har oplyst, at det skyldes dommen i Noury-sagen. Det er allerede kendt, at Iran er utilfreds med retssagen og dommen mod Noury. Fra svensk side konstaterer vi, at det svenske retsvæsen arbejder selvstændigt, skriver pressetjenesten i udenrigsministeriet.

Retssagen har været en af de største af sin slags i Sverige. Den har varet over 92 dage, og der har været vidner fra flere forskellige dele af verdenen.

Selv om Noury er iransk statsborger, og forbrydelserne foregik i Iran, har sagen gået sin gang i Sverige. Årsagen er, at Sverige har princippet om universel jurisdiktion.

Det vil sige, at en stat - i dette tilfælde Sverige - kan føre sager mod personer fra andre lande, selv hvis forbrydelsen foregik i et andet land, hvis der er mistanke om alvorlige internationale forbrydelser.

Dermed bliver der ikke taget højde for, om personen er statsborger eller har bopæl i en fremmed stat.

Hamid Nourys forbrydelser formodes at være sket under den blodige krig mellem Iran og Irak.

Hamid Noury blev anholdt, da han i november 2019 landede i Arlanda lufthavn i Stockholm.

Iran har flere gange krævet, at Sverige skulle lade Noury gå fri. Afvisningen har medvirket til et anspændt forhold mellem de to lande.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.