Iran og USA snubler i forsøg på at genoplive atomaftale

USA og Iran er endnu ikke lykkedes med at finde en løsning på de to landes brudte atomaftale fra 2015.

Forhandlere fra USA og Iran er igen gået fra hinanden uden at formå at genoplive de to landes atomaftale fra 2015.

Det oplyser en EU-udsending, som agerer mægler i sagen, til nyhedsbureauet Reuters.

I 2015 fik den daværende præsident i USA, Barack Obama, forhandlet en atomaftale på plads med Iran. I aftalen gik Iran med til at reducere sit atomprogram og lade internationale observatører kontrollere landets berigelse af uran.

Den aftale led dog døden bare tre år senere, hvor præsident Donald Trump trak USA ud af aftalen og i stedet valgte at lægge Iran under strenge amerikanske sanktioner.

USA's følgende likvideringer af højtstående iranske ledere har fået Iran til igen at opruste sit atomprogram. Især drabet på general Qassem Soleimani skabte vrede i Teheran.

De to parter har siden ikke været i stand til at finde en vej tilbage til atomaftalen fra 2015.

Senest kunne FN's atomkraftvagthund, Det Internationale Atomagentur (IAEA), berette, at Iran var begyndt at berige uran med koncentrationer helt op til 60 procents renhed.

Atomaftalen fra 2015 fastslog, at landet højst må berige uran til 3,67 procents renhed.

Ifølge Mark Diesendorf, som er ekstern lektor i fysik og energipolitik ved det australske universitet University of New South Wales, er 60 procents renhed mere end nok til at lave atomvåben.

- Det er muligt at lave en atombombe med 20 procents renhed, men den ville være kæmpestor og ikke nem at transportere. Når renheden stiger med omkring 20 procent, mindskes størrelsen af bomben, skrev han i en mailkommentar til Ritzau 21. juni.

En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium siger ifølge Reuters, at forhandlingsholdet fra Iran ikke har reageret på forhandlingerne som ønsket.

- Der blev ikke gjort nogen fremskridt, siger talsmanden.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.