Iran: Vi kan fremstille en atombombe

Rådgiver for ayatollah siger, Iran let kan berige uran til 90 procent og skaffe sig atombombe, hvis man vil.

Det iranske atomanlæg i Natanz 300 kilometer syd for Irans hovedstad, Teheran. Det er blandt andet her, at Iran er i stand til at berige uran, og i en grad, hævder rådgiver for ayatollah Ali Khamenei, så landet kan fremstille atomvåben. (Arkivfoto). <i>Ho/Ritzau Scanpix</i>

Det iranske atomanlæg i Natanz 300 kilometer syd for Irans hovedstad, Teheran. Det er blandt andet her, at Iran er i stand til at berige uran, og i en grad, hævder rådgiver for ayatollah Ali Khamenei, så landet kan fremstille atomvåben. (Arkivfoto). Ho/Ritzau Scanpix

Iran har den tekniske kapacitet til at fremstille en atombombe. Men landet har ikke truffet en beslutning om, hvorvidt det vil gøre det eller ej.

Det siger Kamal Kharrazi, der en nær rådgiver for Irans religiøse overhoved, ayatollah Ali Khamenei, til tv-stationen Al-Jazeera.

Kommentaren falder, dagen efter at USA's præsident, Joe Biden, har afsluttet fire dages rejse til Israel og Saudi-Arabien med Irans atomprogram højt på dagsordenen.

Kharrazis forklaring er opsigtsvækkende, fordi Iran tidligere klart har afvist, at landet skulle have nogen interesse i at skaffe sig atomvåben.

- På få dage var vi i stand til at berige uran op til 60 procent, og vi kan let producere 90 procents beriget uran. Iran har de tekniske midler til at fremstille en atombombe. Men der er ikke truffet nogen beslutning i Iran om at bygge én, siger han til Al-Jazeera.

Iran har allerede nået de 60 procent beriget uran i de særlige centrifuger, der bruges til formålet.

Det er langt over de 3,7 procent, der blev tilladt i den atomaftale, som Iran indgik med USA og de øvrige stormagter i 2015.

Når graden af berigelse når op på 90 procent, så er det muligt at bygge en atombombe.

Aftalen med det internationale samfund røg på gulvet, da tidligere præsident Donald Trump i 2018 trak USA ud af aftalen. I stedet valgte Trump at indføre hårde sanktioner mod Iran. Regimet i Iran svarede igen ved at overtræde de begrænsninger, der lå i atomaftalen fra 2015.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.